Η ηθική εταιρική κουλτούρα ως μέτρο αντιμετώπισης της απάτης.
Με την απάτη στα τρόφιμα όλο ένα και να αυξάνεται, συνθήκες όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς οι προμηθευτές έρχονται αντιμέτωποι με μικρότερο περιθώριο κέρδους. Η διατροφική απάτη αντιπροσωπεύει έως και το 25% των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως και κοστίζει στον κλάδο περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μόνο το 2022, περίπου 600 περιπτώσεις απάτης σε τρόφιμα αναφέρθηκαν από το Δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων ενώ δεν είναι λίγες και οι απάτες στις ΗΠΑ.
Τα περιστατικά περιλαμβάνουν από παραπλανητική περιγραφή συστατικών, εσφαλμένη επισήμανση, παραποίηση, παράνομη επεξεργασία, καθώς και νοθεία με προϊόντα κατώτερης ποιότητας. Ο κατάλογος είναι μακρύς αφού κατα καιρούς έχουν παρατηρηθεί περιστατικά νοθείας σε συμπληρώματα διατροφής, στο μέλι, στο ελαιόλαδο που αρκετές φορές φέρεται ψευδώς ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στο ρύζι, σε μπαχαρικά όπως η κανέλα αλλά και τα ψάρια. Μια έρευνα απάτης από την Oceana USA μάλιστα, από το 2010 έως το 2012, αποκάλυψε ότι το 44% των δειγματοληπτικών καταστημάτων λιανικής πώλησης των ΗΠΑ πωλούσαν ψάρια με λάθος ετικέτα, ενώ το 74% των καταστημάτων σούσι και το 38% των εστιατορίων που συμμετείχαν στο δείγμα επηρεάστηκαν παρόμοια. Τα γαλακτοκομικά και το κρέας βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα.
Η κακή συγκομιδή λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι τα προβλήματα των καλλιεργειών γίνονται πιο συχνά, ενώ πιο πρόσφατα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην επισιτιστική ανασφάλεια. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο, υπεύθυνη για το 55% της παγκόσμιας προσφοράς την τελευταία δεκαετία. Καθώς ξεκίνησε η σύγκρουση, οι παγκόσμιες τιμές για τα δημητριακά, το ηλιέλαιο και τα λιπάσματα έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ. Καθώς οι διαδρομές ανεφοδιασμού από τη χώρα έχουν διαταραχθεί, το ηλιέλαιο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στη νόθευση. Επομένως το έγκλημα τροφίμων μπορεί γρήγορα να γίνει οδός διαφυγής από τις οικονομικές πιέσεις.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωσή του παγκόσμιου οδηγού ποιότητας, Campden BRI, αποκαλύπτει ότι η ηθική εταιρική κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι ένα μέτρο αντιπροσώπευσης της απάτης. Μια αδύναμη κουλτούρα μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο ανθίζουν οι παράνομες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να προστατεύονται με αποτελεσματικές διαδικασίες διαχείρισης και παρακολούθησης. Τα μέτρα επαλήθευσης και ελέγχου πρέπει να επανεξετάζονται και να ενημερώνονται τακτικά σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες απειλές. Κυρίως, οι ηγέτες επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλίσουν ότι δημιουργούν μια κουλτούρα που τοποθετεί την ακεραιότητα και την ειλικρίνεια στον πυρήνα του οργανισμού.
Επίσης, τα συστήματα διαχείρισης, τα σχέδια παρακολούθησης και τα μέτρα ελέγχου του κλάδου πρέπει να επανεξετάζονται και να ενημερώνονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο τοπίο της επισιτιστικής εγκληματικότητας, εάν ο κλάδος θέλει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το έγκλημα τροφίμων σε όλες τις μορφές του.