“Μπλόκο” στα σύνορα σε φορτίο με μολυσμένο σουσάμι.
Χθες 25 Απριλίου οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Μετά από έλεγχο του φορτίου στα σύνορα στις 11 Απριλίου και αναλύσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Όπως αναφέρει η κοινοποίηση στο RASFF « PRESENCE OF SALMONELLA IN FIVE(5) OUT OF TEN (10) UNITS /25g». Το φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να διατεθεί στους Έλληνες καταναλωτές.
Και τον Μάρτιο η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι από την Τουρκία όπως και τον περασμένο Ιούλιο. Σαλμονέλα σε εισαγόμενο από την Νιγηρία σουσάμι είχαν εντοπίσει οι αρχές και στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται ετησίως περί τους 40.000 τόνους σουσαμιού για την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων (ψωμί, χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, μπάρες με ξηρούς καρπούς, κλπ), οι οποίοι στο σύνολό τους εισάγονται, κατά κανόνα, από αφρικανικές χώρες. Αυτό διότι ενώ το σουσάμι καλλιεργείτο σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα τη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα, μη μπορώντας να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες καλλιέργειες η καλλιέργεια σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους. Η παρουσία της στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και άλλα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος.