Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρός κίνδυνος από σουσάμι – H Ελλάδα ενημέρωσε (πάλι) το RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοβαρός κίνδυνος από σουσάμι – H Ελλάδα ενημέρωσε (πάλι) το RASFF
spot_img

Δύο φορτία με σουσάμι απέρριψαν σήμερα οι ελληνικές αρχές στα σύνορα.

Για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τσαντ ενημέρωσαν σήμερα οι Ελληνικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα, RASFF. Το φορτίο με το επικίνδυνο σουσάμι προσπάθησε να μπει στη χώρα μας στις 17 Απριλίου και κρατήθηκε στα σύνορα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων. Οι αναλύσεις έδειξαν πως το σουσάμι είναι μολυσμένο με τον παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα.

Το φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να διατεθεί στους Έλληνες καταναλωτές. Στον άνθρωπο, τα κλινικά συμπτώματα της σαλμονέλωσης συνδέονται κυρίως με γαστρεντερίτιδα, που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία και/ή έμετο, τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός 2 έως 7 ημερών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων ασθενών, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση, συνοδευόμενη από συστηματική βακτηριαιμία.

Επίσης σήμερα η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για απόρριψη φορτίου με σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά.

 Οι απορρίψεις στα σύνορα φορτίων με σουσάμι είναι πολύ συχνές και ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου  οι χώρες εισαγωγής είναι κυρίως αφρικανικές όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι  δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο