Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αλάτι αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΤο αλάτι αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Η σύνδεση της κατανάλωσης αλατιού με τον καρκίνο του στομάχου φαίνεται για πρώτη φορά και στην Ευρώπη.

Στις ασιατικές χώρες, όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι δημοφιλή, η σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου έχει ήδη αποδειχθεί. Μια μακροχρόνια μελέτη από το MedUni Vienna έδειξε τώρα για πρώτη φορά ότι αυτός ο κίνδυνος αντικατοπτρίζεται και στις στατιστικές για τον καρκίνο στην Ευρώπη. Όπως δείχνει η ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο εξειδικευμένο περιοδικό Gastric Cancer, οι άνθρωποι που προσθέτουν συχνά αλάτι στο φαγητό τους έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν την αλατιέρα στο τραπέζι.

Αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 470.000 ενήλικες από τη μεγάλης κλίμακας βρετανική μελέτη κοόρτης “UK-Biobank”. Μεταξύ άλλων, οι απαντήσεις στην ερώτηση: «Πόσο συχνά προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου;». συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγιο μεταξύ 2006 και 2010. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Selma Kronsteiner-Gicevic και τον Tilman Kühn από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni Vienna συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνας με την απέκκριση αλατιού στα ούρα και με δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που έλεγαν ότι πρόσθεταν πάντα ή συχνά αλάτι στο φαγητό τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε μια περίοδο παρατήρησης περίπου 11 ετών από εκείνους που δεν πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια πρόσθετο αλάτι στο φαγητό τους. «Τα αποτελέσματά μας ανταποκρίθηκαν επίσης στη συνεκτίμηση δημογραφικών, κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής και ήταν εξίσου έγκυρα για τις επικρατούσες συννοσηρότητες», λέει η πρώτη συγγραφέας Selma Kronsteiner-Gicevic, τονίζοντας τη σημασία των αποτελεσμάτων.

Ο καρκίνος του στομάχου πλήττει όλο και περισσότερους νέους

Στη λίστα με τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως, ο καρκίνος του στομάχου βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Ο κίνδυνος αυτής της νόσου του όγκου αυξάνεται με την ηλικία, αλλά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα αύξησης στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπέρβαρο και παχυσαρκία. Το γεγονός ότι μια πολύ αλμυρή δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έχει αποδειχθεί παλαιότερα σε μελέτες με ομάδες πληθυσμού της Ασίας, που τρώνε συχνά τρόφιμα διατηρημένα σε αλάτι, πολύ αλατισμένα ψάρια ή εξαιρετικά αλμυρές μαρινάτες και σάλτσες.

«Η έρευνά μας δείχνει τη σύνδεση μεταξύ της συχνότητας προσθήκης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες», τονίζει η πρώτη συγγραφέας Selma Kronsteiner-Gicevic. «Με τη μελέτη μας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παρέχουμε τη βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου», συνοψίζει ο επικεφαλής της μελέτης Tilman Kühn.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο