Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών
spot_img

Τι έδειξε η έρευνα.

    Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν πως η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη μέθοδο της ακτινοβόλησης για την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η χρήση ακτινοβολίας τροφίμων στην Ευρώπη συνέχιζει να μειώνεται. Όλα αυτά παρά το γεγονός πως η ακτινοβόληση τροφίμων μπορεί να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και δεν έχει καμία σχέση με τη ραδιενεργή μόλυνση των τροφίμων που προκύπτει από διαρροή ή ατύχημα. Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, διαπίστωσε ότι είναι μεν αποτελεσματική στην ασφάλεια τροφίμων, αλλά δεν είναι ακόμα αποδεκτή από τους καταναλωτές οι οποίοι δεν προτιμούν την αγορά τροφίμων με ετικέτα «ακτινοβολημένο» ή «επεξεργασμένο με ιοντίζουσα ακτινοβολία». Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο επεξεργασίας τροφίμων από έναν ορισμένο τύπο ενέργειας ακτινοβολίας που είναι γνωστή ως ιονίζουσα ακτινοβολία.

- Advertisement -

 Ωστόσο η ακτινοβόληση των τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των τροφιμογενών εστιών που προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες, έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε βασισμένη σε 2.153 τροφιμογενή κρούσματα από το 2009 έως το 2020 που προκλήθηκαν από Campylobacter, Salmonella, E. coli ή Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με το FSNews, από αυτές, οι 482 περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με μεθόδους επεξεργασίας αλλά σε καμία δεν αναφέρεται η ακτινοβολία.

   Μια ποικιλία τροφίμων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιλέξιμα για ακτινοβόληση. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κρέας, πουλερικά, φρέσκα αυγά με κέλυφος, μπαχαρικά, μερικά φρούτα και φρέσκα προϊόντα. Από τα 482 κρούσματα, τα 155 συνδέθηκαν με τρόφιμα κατάλληλα για ακτινοβόληση, κανένα από τα οποία δεν ακτινοβολήθηκε.

   «Η ακτινοβόληση των τροφίμων έχει μελετηθεί παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες και είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, την αποστείρωση των εντόμων, την καθυστέρηση της ωρίμανσης ή της βλάστησης και την παράταση της διάρκειας ζωής», σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Από τις 482 εστίες που είναι γνωστό ότι δεν είχαν ακτινοβολία ως μέρος της επεξεργασίας, οι 155 συνδέθηκαν με ένα τρόφιμο κατάλληλο για ακτινοβόληση. Αυτά τα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα 3.512 ασθένειες, 463 νοσηλεία και 10 θανάτους. Οι πιο συνηθισμένες πηγές ήταν το κοτόπουλο με 52 κρούσματα, το βόειο κρέας με 31 και τα αυγά με 29, που αποτελούν το 72% των κρουσμάτων που συνδέονται με τρόφιμα κατάλληλα για ακτινοβολία, σύμφωνα με ερευνητές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα