Επιστημονική μελέτη διερεύνησε την αντιμικροβιακή δράση του ενεργοποιημένου με πλάσμα νερού και του ενεργοποιημένου με πλάσμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food Safety, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του ενεργοποιημένου με πλάσμα νερού (PAW) και του ενεργοποιημένου με πλάσμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (PAHP) στη μείωση των παθογόνων που σχετίζονται με τα αυγά. Στόχος ήταν να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των αυγών στη βιομηχανία τροφίμων.
Η αντιμικροβιακή δράση αυτών των διαλυμάτων έναντι των Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni και Staphylococcus aureus στα αυγά αξιολογήθηκε σε διαφορετικές διάρκειες θεραπείας με πλάσμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της διάρκειας της θεραπείας με πλάσμα ενίσχυσε την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα τόσο του PAW όσο και του PAHP. Οι βακτηριακές μετρήσεις των παθογόνων που σχετίζονται με το αυγό μειώθηκαν σημαντικά από 7,61, 7,59 και 7,54 log (CFU/αυγό) σε 5,4 και 3,09, 5,36 και 3,11 και 5,08 και 3,73 log (CFU/αυγό αντίστοιχα).
Όσον αφορά στην αποθήκευση, η μελέτη αποκάλυψε ότι η θεραπεία με PAHP δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στο pH των αυγών, το λεύκωμα και το χρώμα του κρόκου, τη μονάδα Haugh και τον δείκτη κρόκου. Ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη αντοχή στο κέλυφος του αυγού και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της επιδερμίδας.
Συνολικά, αυτή η μελέτη καταδεικνύει την επιτυχή εφαρμογή των PAW και PAHP στην αποτελεσματική αναστολή παθογόνων που σχετίζονται με τα αυγά, διατηρώντας παράλληλα βασικά χαρακτηριστικά ποιότητάς τους.
Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών θεραπείας και τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων του PAW και του PAHP στα αυγά σε εφαρμογές μεγαλύτερης κλίμακας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.