Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και η Ελλάδα στη λίστα για το τοξικό τσάι προέλευσης Βελγίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι η Ελλάδα στη λίστα για το τοξικό τσάι προέλευσης Βελγίου
spot_img

3 τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία από κατανάλωση τσαγιού προέλευσης Βελγίου.

Στα τέλη Μαΐου η Γαλλία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από τσάι προέλευσης Βελγίου, το οποίο προκάλεσε 3 τροφικές δηλητηριάσεις. Η «βάση κοινοποίησης» ήταν “Food poisoning”  καθώς τρεις άνθρωποι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα που παραπέμπουν σε παρουσία αλκαλοειδών τροπανίου. Σήμερα στη λίστα την χωρών ειδοποίησης προστέθηκε και η Ελλάδα με την επισήμαση ffup που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να δώσει στην ειδοποίηση συνέχεια, ή μπορεί να χρειαστεί να ολοκληρώσει την αναφορά για την κοινοποιηθείσα υπόθεση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν μέσω του RASFF δεν γίνεται κατανοητό από ποιες εταιρείες και πότε διανεμήθηκε το επικίνδυνο τσάι.

Το σίγουρο είναι πως η κατηγορία κινδύνου στην ειδοποίηση είναι «σοβαρός» καθώς στο τσάι εντοπίστηκαν αλκαλοειδή τροπανίου σε ποσότητα 1.240.000 µg/kg με μέγιστο όριο τα 25 µg/kg!

Τι τσάι που ανακάλεσαν οι αρχές της Γαλλίας.

Στις 30 Μαΐου οι Γαλλικές αρχές ανακάλεσαν από την αγορά το φυτικό τσάι Galium odoratum Valmont μολυσμένο με αλκαλοειδή τροπανίου, και με ενημέρωση πως η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, διεσταλμένες κόρες, οπτικές διαταραχές, ταχυκαρδία, διέγερση, σύγχυση, χωροχρονικό αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και, ασυνάρτητη ομιλία. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο τσάι.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου (ΑΤ) είναι φυτικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών και μπορούν να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με καρδιακά και νευρικά προβλήματα όπως και προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Το ιδιαίτερο με αυτή την τοξική ουσία είναι πως τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση  (5 έως 30 λεπτά).  

Επειδή τα αλκαλοειδή είναι άκρως τοξικά για τον άνθρωπο, όταν ανιχνεύονται σε τρόφιμα ακολουθεί ανάκληση των προϊόντων και ενημέρωση των καταναλωτών.  Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο προχώρησαν σε πολλές ανακλήσεις τροφίμων (κυρίως σνακ) λόγω αλκαλοειδών τροπανίου και τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πορτογαλία, σημειώθηκαν 209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί καλαμποκάλευρου λόγω τροπανικών αλκαλοειδών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο