Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές ανησυχούν για τις τροφικές δηλητηριάσεις σύμφωνα με έρευνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάνω από τους μισούς καταναλωτές ανησυχούν για τις τροφικές δηλητηριάσεις σύμφωνα με έρευνα
spot_img

Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι η τροφική δηλητηρίαση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών.

Το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε μια έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων και τις αντιλήψεις, γνώσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών.

Συνολικά, το 56% ανησυχούσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τροφική δηλητηρίαση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, δήλωσε η Ασφάλεια τροφίμων Νέας Ζηλανδίας (NZFS), μια επιχειρησιακή μονάδα του Υπουργείου Πρωτογενών Βιομηχανιών (MPI).

Η διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023 με τη συμμετοχή 1.602 καταναλωτών.

Η NZFS θέλησε να μάθει πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές με διαφορετικό υπόβαθρο τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και πώς η αντίληψή τους για τον κίνδυνο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων. Συνολικά, στην έρευνα εξετάστηκαν 27 πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.

Τα ευρήματα της μελέτης

Το 67% των καταναλωτών που προετοιμάζουν κοτόπουλο δηλώνουν ότι πλένουν το ωμό κοτόπουλο είτε μερικές φορές είτε πάντα και το 79% πιστεύουν λανθασμένα ότι πρέπει να πλένουν το ωμό κοτόπουλο ή δεν γνωρίζουν αν πρέπει. Οι κυριότεροι λόγοι για το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν για λόγους υγιεινής ή για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης.

Πολλοί ερωτηθέντες δεν πλένουν τα χέρια τους μετά το χειρισμό των αυγών και δεν θερμαίνουν τα κατεψυγμένα μούρα πριν τα χρησιμοποιήσουν. Οι ερωτηθέντες που δεν προέβαιναν σε κάποιες σωστές ενέργειες μαγειρέματος και σερβιρίσματος δήλωσαν ότι δεν είχαν χρόνο, δεν συνειδητοποίησαν ότι θα έπρεπε, δεν το θεώρησαν απαραίτητο ή το ξέχασαν. Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν συχνά θερμόμετρο κρέατος, ακόμη και αν διαθέτουν.

Τα δύο τρίτα θεωρούσαν ότι γνωρίζουν αρκετά για την ασφάλεια των τροφίμων ώστε να αποφύγουν την τροφική δηλητηρίαση. Εκείνοι που αισθάνονταν λιγότερο σίγουροι ήταν πιο πιθανό να είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών, άνθρωποι του Ειρηνικού και/ή Ασιάτες. Τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης αυξήθηκαν από 9% των νοικοκυριών το 2020 σε 15% το 2023.

Για πληροφορίες σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν κυβερνητικές υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν στο διαδίκτυο ή να μιλήσουν με άλλους για να ελέγξουν πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή αποθήκευση τροφίμων.

Σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε ότι έφαγε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Περισσότεροι από τους μισούς θυμούνται να έχουν ακούσει για ανάκληση τροφίμων τους τελευταίους 12 μήνες.

Επίπεδο εμπιστοσύνης

Οι περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι εμπιστεύονται ότι η Νέα Ζηλανδία έχει κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο, λιγότεροι εμπιστεύονται ότι αυτοί εφαρμόζονται. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανησυχούσαν για την ασφάλεια των τροφίμων στα καταστήματα πώλησης φαγητού και το 56% είχε μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονταν σίγουροι ότι τα τρόφιμα στη Νέα Ζηλανδία είναι ασφαλή για κατανάλωση. Όσοι ήταν ηλικίας 15 έως 29 ετών και οι καταναλωτές Μαορί και Ασιάτες ήταν λιγότερο σίγουροι ότι τα τρόφιμα στη χώρα είναι ασφαλή.

Οι καταναλωτές εμπιστεύονταν περισσότερο τους αγρότες και τους παραγωγούς όσον αφορά την επάρκεια, το άνοιγμα και τη φροντίδα για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά εμπιστεύονταν λιγότερο τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα σημεία πώλησης φαγητού. Στα καταστήματα εστίασης, οι άνθρωποι ανησυχούσαν κυρίως για την αντιληπτή έλλειψη διαδικασιών και προτύπων υγιεινής, για τις πρακτικές παρασκευής και μαγειρέματος των τροφίμων και για την καθαριότητα των κουζινών και των χώρων.

Από το 2020, η εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν κανόνες για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση έχει μειωθεί, από 79% που εμπιστεύονταν κυρίως ή πλήρως το 2020 σε 69% το 2023. Οι καταναλωτές ανησυχούσαν επίσης για την ασφάλεια των τροφίμων από φιλανθρωπικά ιδρύματα ή τράπεζες τροφίμων και γαλακτοπωλεία, αρτοποιεία ή πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές πίστευαν ότι το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή και το χοιρινό είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα. Όταν ρωτήθηκαν πόσο επικίνδυνα είναι ορισμένα τρόφιμα για τους άλλους, οι περισσότεροι είπαν ότι τα κατεψυγμένα μούρα, το ρύζι, τα αυγά και η συσκευασμένη σαλάτα δεν είναι υψηλού κινδύνου.

Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε επίσης τους πολίτες να λάβουν πρακτικά μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης από λιστέρια.

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να βοηθήσει κάποιες από τις ομάδες κινδύνου – όπως οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι – να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους της λιστερίωσης και πώς να τους μειώσουν.

Υπήρξαν τέσσερις θάνατοι από λιστερίωση το 2021 και έξι το 2022, ενώ 78 άτομα νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2023, υπήρξαν τρεις ανακλήσεις λόγω πιθανής παρουσίας λιστέριας.

Τα τρόφιμα υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος, όπως αλλαντικά και πατέ, καπνιστά θαλασσινά (ιδίως κρύα καπνιστά ψάρια), μαλακά τυριά, όπως το μπρι και το καμαμπέρ, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά soft serve, ορισμένα φρούτα, όπως τα πεπόνια, φυλλώδη λαχανικά και σαλάτες σε σακούλες, άψητα φύτρα, όπως φασόλια mung και μανιτάρια enoki και έτοιμα προς κατανάλωση μαγειρεμένα γεύματα.

Για να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από λιστερίωση, οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρεύουν καλά το φαγητό, να τρώνε μόνο πρόσφατα παρασκευασμένα τρόφιμα, να βάζουν γρήγορα στο ψυγείο τα περισσεύματα και να αποφεύγουν να τρώνε αποφάγια που θα χρειαστεί να ξαναζεσταθούν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο