Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών – Μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΥπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών - Μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία
spot_img

Τι θα συμβεί αν καταναλώνετε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά καθημερινά;

   Τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μια ικανή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, παρουσίαζαν οφέλη σε διάφορες καταστάσεις υγείας, έδειξε μετά – ανάλυση 350 μελετών κοόρτης. Τα φρούτα είναι από καιρό μια συνιστώμενη πηγή θερμίδων, φυτικών ινών και μιας σειράς θρεπτικών συστατικών από τους ειδικούς, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορεί να γίνει υπερκατανάλωση.

   Η μετα-ανάλυση των μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου προσπάθησε να εντοπίσει τις διάφορες επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας, τα οποία περιελάμβαναν καρδιαγγειακά συμβάντα, καρκίνους και πρόωρο θάνατο. Όλες οι μελέτες ήταν προοπτικές μελέτες κοόρτης, και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα απέδειξαν συσχέτιση μεταξύ των προηγούμενων γεγονότων και των αποτελεσμάτων, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν την αιτιότητα.

   Το συμπέρασμα ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν συνήθως 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία, σε δέκα μερίδες, είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις 5 που συνιστώνται σήμερα, μείωσαν τον κίνδυνο δυσμενών συνθηκών υγείας. Επίσης μειώθηκε και ο κίνδυνος καρκίνου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι απίθανο να μεταφραστεί σε σύσταση για το απλό γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν τρώνε ούτε τις πέντε μερίδες που έχουν προωθήσει οι φορείς δημόσιας υγείας.

   Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναλύθηκε κατά 200 γραμμάρια, όσον αφορά:

Ισχαιμική καρδιοπάθεια: κάθε αύξηση της κατανάλωσης κατά 200 γραμμάρια μείωσε τον κίνδυνο κατά 8%, ειδικά με πηγές βιταμίνης C και με μήλα ή αχλάδια, χυμούς φρούτων, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα και γλυκοπατάτα.

Εγκεφαλικό: ο κίνδυνος μειώνεται κατά 16% ανά 200 γραμμάρια αύξηση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τουρσιά λαχανικών.

Καρδιαγγειακές παθήσεις γενικά: μείωση 8% ανά 200g αύξηση, ειδικά με μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά εκτός της οικογένειας των σταυρανθών (Brassica).

Καρκίνοι: 3% μείωση ανά 200g αύξηση, ιδιαίτερα με σταυρανθή λαχανικά και με αυξήσεις έως 600g την ημέρα.

Θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μαζί: 10% μείωση ανά 200g αύξηση, ειδικά με μήλα ή αχλάδια, εσπεριδοειδή, μούρα, λαχανικά όλων των ειδών και πατάτες.

    Με άλλα λόγια, 5,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι σημειώθηκαν το έτος που εξετάστηκε (2013), επειδή αυτά τα άτομα έτρωγαν λιγότερα από 500 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση 800 γραμμαρίων από αυτά την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο 7,8 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

   Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι η απλή κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών δεν είναι ένα μαγικό ραβδί για να εξαφανιστεί η ασθένεια. Αλλά σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε το φαγητό σας να λειτουργεί για εσάς και όχι εναντίον σας, και εάν παραμένετε επίσης σωματικά δραστήριοι και δεν καταναλώνετε επιβλαβή προϊόντα, όπως καπνό, αλκοόλ και άλλες τοξίνες, είναι πιθανό να ζουν περισσότερο και πιο υγιή από αυτούς που το κάνουν.

https://www.news-medical.net/health/Can-You-Eat-Too-Much-Fruit.aspx

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο