Οι σπόροι περιέχουν 208 mg/kg αλκαλοειδή οπίου με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.
10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από παπαρουνόσπορο που χρησιμοποιείται ευρέως σε ψωμί και είναι προέλευσης Τσεχίας.
Οι σπόροι παπαπαρούνας μετά από έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Πολωνίας, βρέθηκε πως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όπιο και κωδεΐνη.
Ο παπαρουνόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος και χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό, διακόσμηση, αλεσμένοι ή μη, σαν γέμιση σε πολλά αρτοσκευάσματα και γλυκά. Οι παπαρουνόσποροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως το σουσάμι και να προστεθούν σε ψωμάκια χάμπουργκερ ή παστέλια.
Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στο Βέλγιο όπου πωλείται με την επωνυμία AGA HOLTEX Bakalie λόγω «υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκαλοειδή οπίου».
Το RASFF στην ενημέρωση προς Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία και Βρετανία, αναφέρει πως στον παπαρουνόσπορο ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή μορφίνης (Morphine alkaloids – too high content ) σε ποσότητα 208±62 mg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.
Το 2021 η ΕΕ με τον κανονισμό 2021/2142 μείωσε τα επίπεδα αλκαλοειδών οπίου στον παπαρουνόσπορο σε 20 mg/kg για τους ολόκληρους σπόρους τριμένους ή αλεσμένους που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή και σε 1,5 mg/kg σε προϊόντα αρτοποιία που περιέχουν σπόρους παπαρούνας ή παράγωγά τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει γνωμοδοτήσει ότι η οξεία δόση αναφορά (που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες) είναι 10 μg μορφίνης/kg σωματικού βάρους.