Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για σπόρους με υψηλά επίπεδα μορφίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για σπόρους με υψηλά επίπεδα μορφίνης
spot_img

Οι σπόροι περιέχουν 208 mg/kg αλκαλοειδή οπίου με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.

10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από παπαρουνόσπορο που χρησιμοποιείται ευρέως σε ψωμί και είναι προέλευσης Τσεχίας.

Οι σπόροι παπαπαρούνας μετά από έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Πολωνίας, βρέθηκε πως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όπιο και κωδεΐνη.

Ο παπαρουνόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος και χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό, διακόσμηση, αλεσμένοι ή μη, σαν γέμιση σε πολλά αρτοσκευάσματα και γλυκά. Οι παπαρουνόσποροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως το σουσάμι και να προστεθούν σε ψωμάκια χάμπουργκερ ή παστέλια.

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στο Βέλγιο όπου πωλείται με την επωνυμία AGA HOLTEX Bakalie λόγω «υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκαλοειδή οπίου».

Το RASFF στην ενημέρωση προς Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία και Βρετανία, αναφέρει πως στον παπαρουνόσπορο ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή μορφίνης (Morphine alkaloids – too high content ) σε ποσότητα 208±62 mg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.

Το 2021 η ΕΕ με τον κανονισμό 2021/2142 μείωσε τα επίπεδα αλκαλοειδών οπίου στον παπαρουνόσπορο σε 20 mg/kg για τους ολόκληρους σπόρους τριμένους ή αλεσμένους που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή και σε 1,5 mg/kg σε προϊόντα αρτοποιία που περιέχουν σπόρους παπαρούνας ή παράγωγά τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει γνωμοδοτήσει ότι η οξεία δόση αναφορά (που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες) είναι 10 μg μορφίνης/kg σωματικού βάρους.

Η Φωτογραφία του παπαρουνόσπορου που δημοσίευσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο