8 τρόποι για να ανοίξετε εύκολα και γρήγορα ένα ερμητικά κλειστό βαζάκι με τρόφιμα.
Πόσες φορές οι νοικοκυρές έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να ανοίξουν ένα βάζο με μαρμελάδα, με τουρσί, με μέλι και με πολλά και διάφορα τρόφιμα; Και πόσες φορές, αυτό το δύσκολο εγχείρημα αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας οι πιο δυνατοί εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου, που επίσης μερικές φορές δεν τα καταφέρνουν; Η απάντηση είναι πολλές. Πριν αναφέρουμε τους εύκολους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ανοίξει ένα βάζο που είναι ερμητικά και πεισματικά κλειστό ας εξηγήσουμε πρώτα, γιατί δεν ανοίγει.
Ο λόγος που μερικές φορές τα βαζάκια με τρόφιμα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, είναι πως όταν τοποθετείται ζεστό φαγητό σε ένα βάζο και το καπάκι σφραγίζεται, η μικρή ποσότητα αέρα που παραμένει στο πάνω μέρος του δοχείου συστέλλεται όταν κρυώνει. Αυτό δημιουργεί μια σφιχτή σφράγιση και κάνει το μικρό κουμπί ασφαλείας στο επάνω μέρος του βάζου να τραβιέται σφιχτά προς τα κάτω. Έτσι λειτουργεί και η οικιακή κονσερβοποίηση καθώς δημιουργείται μιας μακράς διαρκείας, αεροστεγή σφράγισης που θα προστατεύει το προϊόν. Η σφράγιση κενού λοιπόν, που απαιτείται για να διατηρηθεί το φαγητό ασφαλές είναι αυτό που κάνει ένα βάζο αρχικά δύσκολο να ανοίξει. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν αρκεί η μυϊκή δύναμη.
Αλλά υπάρχει τρόπος χωρίς κόπο και χωρίς την βοήθεια των πιο δυνατών για να ανοίξει εύκολα ένα «δύσκολο» βάζο εκτός από τα ειδικά ανοιχτήρια για βάζα που άλλωστε σχεδόν κανείς δεν έχει στην κουζίνα του.
8 τρόποι για να ανοίξετε ένα ερμητικά κλειστό βάζο
λαστιχένια γάντια
Αρκεί να τα φορέσουμε να πιάσουμε το βαζάκι και να περιστρέψουμε το καπάκι χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε ιδιαίτερη δύναμη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, τα γάντια να είναι στεγνά και καθαρά.
Με ζεστό νερό
Ανοίγουμε τη βρύση μέχρι να ζεσταθεί το νερό, βάζουμε το καπάκι κάτω από το νερού για περίπου 30 δευτερόλεπτα και το περιστρέφουμε, έτσι ώστε όλες οι πλευρές του καπακιού να εμποτιστούν, αλλά προσέχουμε ταυτόχρονα να μην καούν τα χέρια μας. Η θερμότητα θα κάνει το καπάκι να διασταλεί, να χαλαρώσει και τελικά να ανοίξει.
Το χτυπάμε σε μια επιφάνεια
Απλώς χτυπάμε το καπάκι του βάζου στην επιφάνεια ενός πάγκου μερικές φορές αρκεί αυτός να είναι σταθερός και όχι τόσο ευαίσθητος, ώστε να υποστεί ζημιά, όπως ένα τραπέζι. Το μυστικό είναι ότι με το χτύπημα θα φύγει το σφράγισμα του βάζου και θα μπορέσουμε να το ανοίξουμε ευκολότερα. Βέβαια, δεν είναι και ο πιο ανώδυνος τρόπος.
Με… χαστούκια
Κρατάμε το βάζο σε γωνία 45 μοιρών προς τα κάτω και στη συνέχεια με το δυνατό μας χέρι, χτυπάμε σταθερά το κάτω μέρος του βάζου επανειλημμένα με το κέντρο της παλάμης μας μέχρι να ακουστεί ο ήχος που θα προδίδει ότι το βαζάκι ξεσφραγίστηκε. Τότε απλά στρίβουμε το καπάκι.
Με ξύλινο κουτάλι
Με μια ξύλινη κουτάλα ή παρόμοιο σκεύος, χτυπάμε στην άκρη το καπάκι του βάζου μερικές φορές γύρω από κάθε πλευρά και στη συνέχεια, στρίβουμε το καπάκι κανονικά.
Με μεμβράνη φαγητού
Κόβουμε ένα κομμάτι μεμβράνης φαγητού τόσο φαρδύ ώστε να καλύψει το καπάκι του βάζου και να φτάνει στις πλευρές του βάζου. Πιάνουμε το καπάκι και το στρίβουμε μέχρι να ανοίξει. Η μεμβράνη μας επιτρέπει να κρατάμε καλύτερα το καπάκι του βάζου.
Με ελαστική ταινία
Όπως και με τα λαστιχένια γάντια και τη μεμβράνη, έτσι και με την ελαστική ταινία έχουμε καλύτερο κράτημα στο καπάκι και διευκολυνόμαστε στο στρίψιμο. Τυλίγουμε μια ελαστική ταινία γύρω από το χείλος του καπακιού, τη στρίβουμε για να σφίξει και να κάνει θηλιά και στη συνέχεια πιάνουμε το χείλος του καπακιού που καλύπτεται από την ελαστική ταινία και ανοίγουμε το βάζο. Το μυστικό είναι η ελαστική ταινία να έχει το κατάλληλο μέγεθος.
Με ψαλίδι κουζίνας
Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να γίνει μόνο εφόσον βολεύουν οι λαβές του ψαλιδιού, δηλαδή να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για να προσαρμοστούν στο καπάκι και έτσι, περιστρέφοντάς τες να στρίψει και αυτό και να ανοίξει. Επίσης, δεδομένου ότι τα μυτερά άκρα του ψαλιδιού κοιτάνε προς τα εμάς, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή.