Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάρκινσον: Η πρόληψη της νόσου μπορεί να έγκειται στα αντιοξειδωτικά των φυκιών

ΑρχικήυγείαΠάρκινσον: Η πρόληψη της νόσου μπορεί να έγκειται στα αντιοξειδωτικά των φυκιών
spot_img

Τί έδειξε νέα μελέτη.

   Tα αντιοξειδωτικά ενός φυκιού, του Ecklonia cava, μπορεί να μειώσουν τη νευρωνική βλάβη που οφειλεται στο Πάρκινσον, έδειξε νέα μελέτη που ηγήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Akiko Kojima-Yuasa από το Graduate School of Human Life and Ecology του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα. Η έρευνα επαλήθευσε τη φυσιολογική επίδραση των πολυφαινολών Ecklonia cava, αντιοξειδωτικών φυκιών, στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.

   Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από την απώλεια νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στον κινητικό έλεγχο και τη γνωστική λειτουργία. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, ο αριθμός των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον αυξάνεται ραγδαία. Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από νευρωνική βλάβη λόγω υπερβολικής παραγωγής ενεργών ειδών οξυγόνου. Η καταστολή της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου είναι απαραίτητη επειδή είναι θανατηφόρα για τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες που διαχειρίζονται τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνης. Επί του παρόντος, είναι διαθέσιμη μόνο συμπτωματική θεραπεία, επομένως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη θεραπευτικών σχημάτων και μεθόδων πρόληψης.

   Σε αυτή τη μελέτη, διεξήχθησαν δύο τύποι δοκιμών κινητικής λειτουργίας χρησιμοποιώντας ποντίκια μοντέλου της νόσου του Πάρκινσον που έλαβαν από του στόματος τα αντιοξειδωτικά καθημερινά για μία εβδομάδα και στη συνέχεια τους χορηγήθηκε ροτενόνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κινητική λειτουργία, η οποία μειώθηκε από τη ροτενόνη, αποκαταστάθηκε. Υπήρξε επίσης βελτίωση στην εντερική κινητική λειτουργία και στη δομή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, έναν ειδικό ιστό που καλύπτει το κόλον.

   Περαιτέρω, κυτταρικά πειράματα χρησιμοποιώντας κύτταρα μοντέλου της νόσου του Πάρκινσον επαλήθευσαν τη βιοχημική αλληλεπίδραση της προληπτικής δράσης της Ecklonia cava. Τα αποτελέσματα επικύρωσης έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά ενεργοποιούν το ένζυμο AMPK (ενεργοποιημένη από μονοφωσφορική πρωτεΐνη αδενοσίνη κινάση), έναν ενδοκυτταρικό αισθητήρα ενέργειας και αναστέλλουν την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που προκαλούν θάνατο των νευρωνικών κυττάρων.

   «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά Ecklonia cava μπορεί να μειώσουν τη νευρωνική βλάβη με την ενεργοποίηση της AMPK και την αναστολή της παραγωγής ενδοκυτταρικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου», δήλωσε ο καθηγητής Kojima-Yuasa. «Ελπίζεται ότι η Ecklonia cava θα είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο