Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η ταπεινή πατάτα μπορεί να προστατεύσει από το διαβήτη τύπου 2 – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως η ταπεινή πατάτα μπορεί να προστατεύσει από το διαβήτη τύπου 2 - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι ψητές πατάτες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 είδη πατάτας παγκοσμίως, γεμάτες θρεπτικά συστατικά. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι όταν μαγειρεύονται σωστά, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν υγιέστερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε ισοδύναμη ποσότητα λευκού ρυζιού, τα άτομα που έτρωγαν ψητές πατάτες παρουσίασαν μέτρια μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας, της περιφέρειας μέσης, του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και βελτίωση της σύστασης του σώματος.

Κύρια ερευνήτρια της μελέτης ήταν η Neda Akhavan, PhD, RD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Νεβάδα.

Καθένας από τους 24 συμμετέχοντες είχε διαβήτη τύπου 2. Στα μισά από τα άτομα δόθηκε μια ψητή πατάτα 100 mg που περιείχε 20 γραμμάρια υδατανθράκων. Αναμενόταν να τα τρώνε μαζί με τη φλούδα της πατάτας ως σνακ ή συνοδευτικό πιάτο με τα γεύματά τους καθημερινά για 12 εβδομάδες. Τους ζητήθηκε να μην τηγανίσουν τις ψητές πατάτες τους.

Στους υπόλοιπους δόθηκε ισοδύναμη ποσότητα λευκού ρυζιού, με τον ίδιο αριθμό υδατανθράκων και θερμίδων. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διακοσμήσουν τα σνακ/ συνοδευτικά τους με έως και μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο και να προσθέσουν βότανα ή μπαχαρικά ανάλογα με τη γεύση τους.

Τα ευρήματα της μελέτης

Μια μέτρια μείωση στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας ήταν παρούσα για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν πατάτες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, στην περιφέρεια της μέσης και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν ενδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν υγιεινά στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μακρόσπορο λευκό ρύζι», δήλωσε η Akhavan.

«Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δεν πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

Οι πατάτες είναι η πλουσιότερη πηγή διαιτητικού καλίου στη δυτική διατροφή και έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο προλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι φλούδες πατάτας περιέχουν έναν συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών που ονομάζεται «άμυλο αντίστασης», οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και τον κορεσμό. Λόγω αυτών των πρόσθετων οφελών για την υγεία, η Akhavan συνιστά την κατανάλωση πατάτας με τη φλούδα.

Η Akhavan σκοπεύει να επεκτείνει τη μελέτη τους επόμενους μήνες, ώστε να συμπεριλάβει μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό συμμετεχόντων, καθώς και την ενσωμάτωση της πατάτας στο πλαίσιο ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου. Σχεδιάζει επίσης να διερευνήσει τον ρόλο της κατανάλωσης πατάτας και τις επιπτώσεις της στα διατροφικά πρότυπα και τα σχετικά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο