Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο COVID-19

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο COVID-19
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για τη σχέση μεταξύ υιοθέτησης Μεσογειακής διατροφής και Covid-19.

Συστηματική επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, είχε στόχο να προσδιορίσει τη συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής Διατροφής και του COVID-19, των συμπτωμάτων του COVID-19 και της σοβαρότητας του COVID-19.  Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που αποτελείται κυρίως από θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο, και έχει συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας διεξήχθη μέσω του Pubmed, του Proquest και του Google Scholar τον Αύγουστο του 2023. Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν μελέτες σε ανθρώπους που ανέφεραν τη συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής με τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και τα συμπτώματα COVID-19.

Μετά τη διαδικασία επιλογής, συμπεριλήφθηκαν 6 άρθρα, με μέγεθος δείγματος 55.489 ασθενών. Όλες οι μελέτες ήταν μελέτες παρατήρησης και αξιολόγησαν την τήρηση της μεσογειακής διατροφής χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής (FFQ), με το σύστημα βαθμολόγησης να ποικίλλει μεταξύ κάθε μελέτης. Τέσσερις μελέτες βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης τήρησης της Μεσογειακής Διατροφής και του μειωμένου κινδύνου COVID-19, ενώ μία μελέτη έδειξε μη σημαντική συσχέτιση. Μια μελέτη ανέφερε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης τήρησης της Μεσογειακής Διατροφής και των συμπτωμάτων του COVID-19, αλλά τρεις μελέτες ανέφεραν μη σημαντική συσχέτιση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή είχαν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού COVID-19, ωστόσο, δύο μελέτες απέδωσαν ασαφή ευρήματα.

Περιορισμοί

Όλες οι μελέτες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής από αυτοαναφορές των συμμετεχόντων που ίσως ήταν επιρρεπή σε προκατειλημμένες απαντήσεις, όπως μεροληψία εκτίμησης.

Συμπέρασμα

Συνολικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι η υψηλή τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του COVID-19, με ασαφή οφέλη έναντι των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας του COVID-19. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορεί να ρίξουν φως στα πρόσθετα οφέλη της μεσογειακής διατροφής κατά του COVID-19. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι πιο σημαντικές για τη μείωση των πιθανοτήτων COVID-19. Ωστόσο θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο