Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών
spot_img

Παρακολούθηση μοριακών αναλυτικών δεδομένων και υποβολή εκθέσεων.

Η ΕΕ άνοιξε δημόσια διαβούλευση υποβολής παρατηρήσεων για το νέο κανονισμό σχετικά με την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών. Το παρόν σχέδιο πράξης είναι ανοικτό για την υποβολή παρατηρήσεων για 4 εβδομάδες. Οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας η οποία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να προβαίνουν σε ανάλυση αλληλούχησης ολικού γονιδιώματος και, κατά τη διάρκεια ερευνών για τις τροφιμογενείς εστίες λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται από σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο (ζωονόσοι), να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, σύμφωνα με την οδηγία 2003/99/ΕΚ για την παρακολούθηση των ζωονόσων.

Ο νέος κανονισμός που αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025, θα διευκολύνει τη διερεύνηση τροφιμογενών εστιών και θα συμβάλει στον εντοπισμό των αιτίων τους, περιορίζοντας έτσι τα κρούσματα στον άνθρωπο και τις ανακλήσεις/αποσύρσεις τροφίμων, προς όφελος των καταναλωτών και των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων της ΕΕ. Η έρευνα των κρατών μελών πρέπει να παρέχει δεδομένα σχετικά με το επιδημιολογικό  προφίλ, τα τρόφιμα που  ενδεχομένως εμπλέκονται, τα πιθανά αίτια των κρουσμάτων, καθώς και να περιλαμβάνουν κατάλληλες επιδημιολογικές και μικροβιολογικές μελέτες.

Ο νέος κανονισμός επιβάλει μεταξύ άλλων, η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση των τροφιμογενών εστιών σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2003/99/ΕΚ να συλλέγει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αποµονώσεις των Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni και Campylobacter coli, όταν τα εν λόγω παθογόνα συνδέονται ή πιθανολογείται ότι συνδέονται με τροφιμογενή εστία, με βάση τις διαθέσιμες αναλυτικές ή επιδημιολογικές πληροφορίες, που  προέρχονται από δείγματα που ελήφθησαν από τα ύποπτα τρόφιμα, ζώα, ζωοτροφές ή το σχετικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια τροφιμογενών ερευνών για την εκδήλωση εστιών.

Και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών πρέπει υποβάλλουν στην αρμόδια
αρχή, κατόπιν αιτήματός της, τα απομονωμένα στοιχεία των παθογόνων μικροοργανισμών και τα σχετικά αποτελέσματα από WGS από τις δικές τους έρευνες, όταν συνδέονται ή πιθανολογείται ότι σχετίζονται με μια εστία.

Για να καταθέσετε σχόλια σχετικά με τον νέο κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δεκάδες κρούσματα με σπάνιο τύπο σαλμονέλας σε Δανία και Αυστρία

Ανάμεσα στα κρούσματα βρέφη κάτω του έτους και υπερήλικες

Υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε πατατάκια – Εργαστηριακή μελέτη

Τα πατατάκια λαχανικών είναι σημαντικά πιο ευαίσθητα στο σχηματισμό ακρυλαμιδίου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο