Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάσμα αυτισμού: Διερεύνηση διατροφικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση της ΔΑΦ

ΑρχικήυγείαΦάσμα αυτισμού: Διερεύνηση διατροφικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση της ΔΑΦ
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για την επίδραση της διατροφής στην βελτίωση ποιότητας ζωής όσων ζουν στο φάσμα του αυτισμού.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), παλαιότερα γνωστή ως αυτισμός, είναι μια σύνθετη αναπτυξιακή αναπηρία που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες κοινωνικής επικοινωνίας και περιοριστικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Ονομάζεται «φάσμα» επειδή περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και βαθμούς σοβαρότητας. Τα συμπτώματα της ΔΑΦ εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα χρόνια της ζωής και επιμένουν στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών διαταραχών, των επιληπτικών κρίσεων, των διαταραχών του ύπνου, των γαστρεντερικών προβλημάτων (GI), των δυσκολιών στη σίτιση και των διαταραχών της διάθεσης. Επιπλέον, ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη και προκλήσεις συμπεριφοράς όπως δυσκολίες στην επικοινωνία, κοινωνική αλληλεπίδραση, αντίσταση στην αλλαγή, θέματα προσοχής και εστίασης και αισθητηριακές ευαισθησίες είναι επίσης κοινά.

Μια σημαντική ανησυχία στη ΔΑΦ είναι η επιλεκτικότητα των τροφίμων, που οδηγεί σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Τα κοινά προβλήματα γαστρεντερικού σωλήνα στη ΔΑΦ, όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προέρχονται από ανώμαλη χλωρίδα του εντέρου και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αισθητηριακές ευαισθησίες και οι προκλήσεις συμπεριφοράς επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα, και συνδέονται με τη σοβαρότητα των νευρολογικών συμπτωμάτων. Τα παιδιά με ΔΑΦ παρουσιάζουν επίσης υψηλότερο οξειδωτικό στρες λόγω χαμηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών όπως η γλουταθειόνη.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, τα παιδιά με ΔΑΦ παρουσιάζουν συχνά μεταβολικά και γαστρεντερικά συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από την ίδια την πάθηση. Οι γονείς έχουν στραφεί σε διατροφικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της συμπεριφοράς και του γαστρεντερικού συστήματος. Δίαιτες όπως οι κετογονικές, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και οι δίαιτες χωρίς καζεΐνη/γλουτένη έχουν συγκεντρώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΑΦ.

Η αρχική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προσφέρουν πιθανά οφέλη. Ο αποκλεισμός της καζεΐνης (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και της γλουτένης (ψωμί, αρτοσκευάσματα) βασίζεται στην υπόθεση ότι αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις ή νευροχημικές αποκρίσεις σε ορισμένα άτομα με ΔΑΦ. Αυτές οι δίαιτες συνήθως επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων και στην αύξηση της πρόσληψης υγιεινών λιπών και άπαχων πρωτεϊνών, επηρεάζοντας δυνητικά θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των διατροφικών αποκλεισμών σε παιδιά με ΔΑΦ παραμένουν περιορισμένα, κάτι που απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την επικύρωση της ευρείας χρήσης τους.

Από την άλλη, οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ελλείψεων σε απαραίτητες βιταμίνες όπως A, D και E. Επομένως, τα παιδιά που ακολουθούν τέτοιες δίαιτες πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη και, όταν χρειάζεται, συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Όσον αφορά τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, ενώ μπορεί να είναι ευεργετικά, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε προοξειδωτικά αποτελέσματα, προκαλώντας δυνητικά βλάβη. Επομένως, κάθε συμπλήρωμα θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό του παιδιού για να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές της φροντίδας του.

Συμπερασματικά, ενώ συγκεκριμένες δίαιτες μπορεί να προσφέρουν οφέλη για ορισμένα παιδιά με ΔΑΦ, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται στενά με ιατρούς και διατροφολόγους για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι δίαιτες είναι ασφαλείς, ισορροπημένες και κατάλληλες για τις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού. Οι διατροφικές προσεγγίσεις σε παιδιά με ΔΑΦ έχουν δείξει βελτιώσεις στο εύρος της προσοχής, τη γνωστική ικανότητα και την ευερεθιστότητα, υποδηλώνοντας ότι η ακολουθία μιας συγκεκριμένης δίαιτας βελτιώνει τις πτυχές της συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεδομένων των ατομικών διαφορών, δεν θα προκαλέσουν όλες οι δίαιτες την ίδια ανταπόκριση σε κάθε παιδί, τονίζοντας την ανάγκη για εξατομικευμένη αξιολόγηση από διατροφολόγο ή ειδικό. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και εφαρμογής αυτών των θεραπειών στη διαχείριση της ΔΑΦ στα παιδιά.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δεκάδες κρούσματα με σπάνιο τύπο σαλμονέλας σε Δανία και Αυστρία

Ανάμεσα στα κρούσματα βρέφη κάτω του έτους και υπερήλικες

Υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε πατατάκια – Εργαστηριακή μελέτη

Τα πατατάκια λαχανικών είναι σημαντικά πιο ευαίσθητα στο σχηματισμό ακρυλαμιδίου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο