Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
21.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για τα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης για βιταμίνες & βασικά μέταλλα

ΑρχικήΝέαEFSA: Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για τα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης για βιταμίνες & βασικά μέταλλα
spot_img

Ανοιχτή συζήτηση για την ασφάλεια επιλεγμένων βιταμινών και βασικών ανόργανων συστατικών, με στόχο την επικαιροποίηση των υφιστάμενων ανεκτών ανώτατων επιπέδων πρόσληψης.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επανεξετάσει τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια επιλεγμένων βιταμινών και βασικών ανόργανων συστατικών και να επικαιροποιήσει τα υφιστάμενα ανεκτά ανώτατα επίπεδα πρόσληψης (UL). Η εντολή αυτή έδωσε επίσης την ευκαιρία να επανεξεταστεί το επιστημονικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για την αξιολόγηση του κινδύνου των θρεπτικών ουσιών και να εξεταστούν οι πρόσφατες μεθοδολογικές εξελίξεις. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημοσιευθεί οκτώ επιστημονικές γνώμες (βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α συμπεριλαμβανομένου β-καροτένιου, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, σίδηρος και σελήνιο) και ένα έγγραφο καθοδήγησης. Οι εκτενείς αυτές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων διοργανώνει ανοιχτό σεμινάριο στις 14 Νοεμβρίου 2024, από τις 14:30 έως τις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Τα αγγλικά θα είναι η γλώσσα της εκδήλωσης και δεν θα παρέχεται μετάφραση. Δεν υπάρχει χρέωση για συμμετοχή.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Στόχος του παρόντος διαδικτυακού σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της επιστημονικής ανασκόπησης που διεξήγαγε η EFSA. Η εκδήλωση θα παράσχει στα ενδιαφερόμενα μέρη πληροφορίες σχετικά με τις αρχές και τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν για τις αξιολογήσεις και θα συνοψίσει τα συμπεράσματα που συνήχθησαν για καθένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά που αξιολογήθηκαν πρόσφατα.

Ο καθορισμός μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων (MLP) για βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της EFSA και δεν θα εξεταστεί στο παρόν διαδικτυακό σεμινάριο.

Σχετικές ερωτήσεις και αιτήματα παροχής διευκρινίσεων μπορούν να υποβάλλονται μέσω του εντύπου εγγραφής έως τις 4 Νοεμβρίου 2024.

Ποιος πρέπει να παρευρεθεί;

Κάθε άτομο ή οργανισμός που ενδιαφέρεται για την επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας των βιταμινών και των βασικών μετάλλων. Το περιεχόμενο του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι σημαντικό για ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας τροφίμων, της ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της διατροφής, των εθνικών αρχών και άλλων επιστημονικών φορέων αξιολόγησης κινδύνου.

Ηλεκτρονική εγγραφή

Το έντυπο εγγραφής μπορεί να βρεθεί σε αυτόν τον σύνδεσμο. Επισημαίνεται ότι η εγγραφή μπορεί να κλείσει μόλις επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ή, το αργότερο, έως τις 11 Νοεμβρίου 2024 στις 12.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου μπορούν να το πράξουν χρησιμοποιώντας ειδικό πεδίο στο έντυπο εγγραφής έως τις 4 Νοεμβρίου στις 12.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Μετά το κλείσιμο της εγγραφής, οι πιθανοί συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εάν έχουν επιλεγεί για συμμετοχή. Ο σύνδεσμος για σύνδεση θα αποσταλεί στους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο