Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο

ΑρχικήΝέαΤο απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο
spot_img

Και θα απομακρύνετε τον κίνδυνο μόλυνσης και τροφική δηλητηρίασης

Μια απλή αλλαγή στον τρόπο που αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας θα μπορούσε να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο ενώ ταυτόχρονα θα απομάκρυνε τον κίνδυνο μόλυνσης και τροφική δηλητηρίασης.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) λέει ότι τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν στους 5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, αλλά η Kirstie Jones, υπεύθυνη περιβαλλοντικής υγείας στο Navitas Safety , ισχυρίζεται ότι το υπερβολικό φόρτωμα του ψυγείου σας με τρόφιμα μπορεί να περιορίσει τη ροή αέρα που απαιτείται για τη διατήρηση μιας ομοιόμορφης, σταθερής θερμοκρασίας.

Αυτό μπορεί να καταστήσει τα ευπαθή προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί την προηγούμενη ημέρα μη ασφαλή για κατανάλωση, αφού οι υψηλότερες θερμοκρασίες προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων και οδηγούν σε ταχύτερη αλλοίωση. Ορισμένα τρόφιμα μάλιστα, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία εάν διατηρηθούν σε ελάχιστους βαθμούς υψηλότερα, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ο γενικός κανόνας – είτε έχετε παραγεμίσει το ψυγείο είτε το έχετε αφήσει κατά λάθος ανοιχτό – είναι ότι οτιδήποτε διατηρείται πάνω από τη μέγιστη θερμοκρασία των 8 C για περισσότερες από δύο ώρες πρέπει να απορρίπτεται. Μπορεί να ακούγεται αυστηρό, αλλά είναι πάντα το καλύτερο προκειμένου να αποφύγετε τυχόν τροφικές ασθένειες», λέει η Jones.

Επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella και το E.coli μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες, πυρετό και μυϊκούς πόνους. Εάν παρατηρήσετε συσσώρευση παγετού ή πάγου στο ψυγείο σας, μπορεί να είναι σημάδι υπερφόρτωσης. Αυτό οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αέρα, που οδηγεί σε κρύα σημεία όπου η υγρασία συμπυκνώνεται και παγώνει. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία – ένα παγωμένο ψυγείο μπορεί επίσης να προκληθεί από συχνό άνοιγμα της πόρτας, ελαττωματικά στεγανοποιητικά πόρτας ή φραγμένα ή ελαττωματικά συστήματα απόψυξης.

Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Όταν στριμώχνετε πάρα πολλά τρόφιμα στο ψυγείο σας, αυτό πρέπει να δουλεύει υπερωρίες και το μόνο που καταφέρνει είναι να διατηρεί τα αντικείμενα δροσερά. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας του ψυγείου δουλεύει ασταμάτητα, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Διαβάστε επίσης: Μήπως κάνετε κι εσείς ρωσικό μανικιούρ που θεωρείται επικίνδυνo;

Η Kirstie υποστηρίζει επίσης ότι «Ένα υπερφορτωμένο ψυγείο όχι μόνο επηρεάζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και εξάπλωσης αερομεταφερόμενων βακτηρίων. Μην ξεχνάτε ότι οι συσκευασίες των ωμών τροφίμων μπορεί να είναι μολυσμένες εξωτερικά, επομένως είναι σημαντικό να μην αγγίζουν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όταν αποθηκεύονται.

«Μια καλή πρακτική είναι να κάνετε έναν εβδομαδιαίο έλεγχο στο ψυγείο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «πρώτο μέσα, πρώτα έξω», καταναλώνοντας παλαιότερα είδη πριν από νεότερα για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζοντας ότι τα ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα αποθηκεύονται χωριστά, με τα ωμά στο κάτω μέρος. Κρατήστε ένα κενό στο πίσω μέρος του ψυγείου και γύρω από κάθε ένα από τα ράφια για να επιτρέψετε στον αέρα να κυκλοφορεί σωστά.

Διαβάστε ακόμη: Γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν θα φάει ποτέ πατατοσαλάτα

«Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει κάθε τρόφιμο που παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης για να αποτρέψετε την εξάπλωση μούχλας και βακτηρίων σε άλλα αντικείμενα. Και να θυμάστε, ενώ μπορούμε να δούμε αλλοιώσεις όπως μούχλα στην επιφάνεια των τροφίμων, τα βακτήρια είναι αόρατα, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην τήρηση αυτών των κανόνων για να διατηρούμε τα τρόφιμα ασφαλή»!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο