Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο

ΑρχικήΝέαΤο απλό κόλπο στο ψυγείο που κάνει κρέας, γάλα και τυρί να διαρκούν πολύ περισσότερο
spot_img

Και θα απομακρύνετε τον κίνδυνο μόλυνσης και τροφική δηλητηρίασης

Μια απλή αλλαγή στον τρόπο που αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας θα μπορούσε να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο ενώ ταυτόχρονα θα απομάκρυνε τον κίνδυνο μόλυνσης και τροφική δηλητηρίασης.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) λέει ότι τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν στους 5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, αλλά η Kirstie Jones, υπεύθυνη περιβαλλοντικής υγείας στο Navitas Safety , ισχυρίζεται ότι το υπερβολικό φόρτωμα του ψυγείου σας με τρόφιμα μπορεί να περιορίσει τη ροή αέρα που απαιτείται για τη διατήρηση μιας ομοιόμορφης, σταθερής θερμοκρασίας.

Αυτό μπορεί να καταστήσει τα ευπαθή προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί την προηγούμενη ημέρα μη ασφαλή για κατανάλωση, αφού οι υψηλότερες θερμοκρασίες προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων και οδηγούν σε ταχύτερη αλλοίωση. Ορισμένα τρόφιμα μάλιστα, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία εάν διατηρηθούν σε ελάχιστους βαθμούς υψηλότερα, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Σκάρτοι οι αποχυμωτές μεγάλων εταιρειών – Εργαστηριακή δοκιμή

«Ο γενικός κανόνας – είτε έχετε παραγεμίσει το ψυγείο είτε το έχετε αφήσει κατά λάθος ανοιχτό – είναι ότι οτιδήποτε διατηρείται πάνω από τη μέγιστη θερμοκρασία των 8 C για περισσότερες από δύο ώρες πρέπει να απορρίπτεται. Μπορεί να ακούγεται αυστηρό, αλλά είναι πάντα το καλύτερο προκειμένου να αποφύγετε τυχόν τροφικές ασθένειες», λέει η Jones.

Επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella και το E.coli μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες, πυρετό και μυϊκούς πόνους. Εάν παρατηρήσετε συσσώρευση παγετού ή πάγου στο ψυγείο σας, μπορεί να είναι σημάδι υπερφόρτωσης. Αυτό οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αέρα, που οδηγεί σε κρύα σημεία όπου η υγρασία συμπυκνώνεται και παγώνει. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία – ένα παγωμένο ψυγείο μπορεί επίσης να προκληθεί από συχνό άνοιγμα της πόρτας, ελαττωματικά στεγανοποιητικά πόρτας ή φραγμένα ή ελαττωματικά συστήματα απόψυξης.

Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Όταν στριμώχνετε πάρα πολλά τρόφιμα στο ψυγείο σας, αυτό πρέπει να δουλεύει υπερωρίες και το μόνο που καταφέρνει είναι να διατηρεί τα αντικείμενα δροσερά. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας του ψυγείου δουλεύει ασταμάτητα, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Διαβάστε επίσης: Μήπως κάνετε κι εσείς ρωσικό μανικιούρ που θεωρείται επικίνδυνo;

Η Kirstie υποστηρίζει επίσης ότι «Ένα υπερφορτωμένο ψυγείο όχι μόνο επηρεάζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και εξάπλωσης αερομεταφερόμενων βακτηρίων. Μην ξεχνάτε ότι οι συσκευασίες των ωμών τροφίμων μπορεί να είναι μολυσμένες εξωτερικά, επομένως είναι σημαντικό να μην αγγίζουν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όταν αποθηκεύονται.

«Μια καλή πρακτική είναι να κάνετε έναν εβδομαδιαίο έλεγχο στο ψυγείο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «πρώτο μέσα, πρώτα έξω», καταναλώνοντας παλαιότερα είδη πριν από νεότερα για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζοντας ότι τα ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα αποθηκεύονται χωριστά, με τα ωμά στο κάτω μέρος. Κρατήστε ένα κενό στο πίσω μέρος του ψυγείου και γύρω από κάθε ένα από τα ράφια για να επιτρέψετε στον αέρα να κυκλοφορεί σωστά.

Διαβάστε ακόμη: Γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν θα φάει ποτέ πατατοσαλάτα

«Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει κάθε τρόφιμο που παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης για να αποτρέψετε την εξάπλωση μούχλας και βακτηρίων σε άλλα αντικείμενα. Και να θυμάστε, ενώ μπορούμε να δούμε αλλοιώσεις όπως μούχλα στην επιφάνεια των τροφίμων, τα βακτήρια είναι αόρατα, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην τήρηση αυτών των κανόνων για να διατηρούμε τα τρόφιμα ασφαλή»!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο