Εξετάστηκαν τα μέσα επίπεδα όλων των χημικών μολυσματικών ουσιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καφέ κάψουλας
Τα τελευταία χρόνια, οι μηχανές τύπου εσπρέσο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλά νοικοκυριά. Αυτός ο νέος τρόπος κατανάλωσης καφέ έχει δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα, ειδικά σχετικά με την πιθανή χημική μόλυνση του καφέ μέσω της επαφής με τις κάψουλες ή τους λοβούς που τον περιέχουν.
Η ANSES, ο ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας που ασκεί δραστηριότητες εκτίμησης κινδύνου, αναφοράς και έρευνας στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων σε συνεργασία με το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (INC), ξεκίνησε μια μελέτη για τη σύγκριση των επιπέδων διαφόρων χημικών ρύπων στον καφέ που παρασκευάζεται με αυτές τις μηχανές με εκείνα του παραδοσιακού καφέ παρασκευής σταγόνας.
- Δείτε επίσης: Τι είναι το Frybread και γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ;
- Δείτε ακόμη: Τι είναι οι πλαστικοποιητές και πώς επηρεάζουν την υγεία;
Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι νέες τεχνικές δεν τροποποιούν τα συμπεράσματα προηγούμενων αξιολογήσεων κινδύνου σχετικά με την έκθεση των καταναλωτών σε χημικές προσμίξεις.
- Δείτε ακόμη: Ένας θάνατος και τουλάχιστον 15 τραυματισμοί από επικίνδυνο κρεβάτι – Πρόστιμο πάνω από 15 εκ. ευρώ στην εταιρεία
Μεθοδολογία
Κατά τη δοκιμή, εξετάστηκαν δέκα μάρκες καψουλών, αντιπροσωπευτικές της προσφοράς της αγοράς και συμβατές με μία από τις τέσσερις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες καφετιέρας «εσπρέσο» που πωλούνται στη Γαλλία. Τα διάφορα υλικά σε επαφή με τον αλεσμένο καφέ (σώμα κάψουλας και καπάκι) χαρακτηρίστηκαν προκειμένου να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες ουσίες που πρέπει να αναζητηθούν. Επιπλέον, εξετάστηκαν και οι χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχει ο καφές -κυρίως μέταλλα-.
Τα επίπεδα των οργανικών και ανόργανων ρύπων που μπορεί να βρεθούν στον καφέ, στη διαδικασία παρασκευής καφέ και στα υλικά συσκευασίας του καφέ προσδιορίστηκαν ποσοτικά για κάθε παρασκευασμένο καφέ χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών. Οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στη συνέχεια συγκρίθηκαν με εκείνες που βρέθηκαν στον καφέ παρασκευής σταγόνας.
Ανάλυση διαφόρων χημικών ρύπων
Τα μέσα επίπεδα όλων των χημικών μολυσματικών ουσιών που εξετάστηκαν εκτός από αλουμίνιο (κοβάλτιο, χρώμιο, κασσίτερος, νικέλιο, χαλκός, ψευδάργυρος και ακρυλαμίδιο) ήταν ελαφρώς υψηλότερα στα διαλύματα καφέ που παρασκευάζονται με κάψουλες από ό,τι στον καφέ ελέγχου (καφές drip brew), αλλά ήταν ίδιας τάξης μεγέθους. Ωστόσο, αυτές οι παραλλαγές δεν τροποποιούν σημαντικά τη συμβολή του καφέ στην έκθεση των καταναλωτών σε αυτές τις χημικές ενώσεις ή σε οποιονδήποτε κίνδυνο που μπορεί να συνδέεται με αυτές.
- Δείτε ακόμη: Προσοχή στα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με σοκολατάκια – Απανωτές ανακλήσεις σε όλη την Ευρώπη
Επιπλέον, δεν ανιχνεύθηκαν οργανικές ενώσεις που να ανήκουν στις ομάδες φθαλικών ή δισφαινόλης Α. Αν και σε όλα τα δείγματα εντοπίστηκε μια ουσία γνωστή ως φουράνιο, δεν μπόρεσαν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με αυτήν λόγω των φυσικοχημικών ιδιαιτεροτήτων αυτής της ένωσης (ιδίως της εξαιρετικά υψηλής πτητικότητάς της). Η ANSES εργάζεται επί του παρόντος σε μεθοδολογικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό του φουρανίου.
Όσον αφορά την καφεΐνη, οι καφέδες που παρασκευάζονται με τη χρήση μηχανών καφέ εσπρέσο περιείχαν υψηλότερες μέσες συγκεντρώσεις αυτής της ουσίας σε σχέση με τον καφέ παρασκευής σταγόνας. Επιπλέον, τα επίπεδα καφεΐνης είναι υψηλότερα στον εσπρέσο που λαμβάνεται από κάψουλες από ότι στον εσπρέσο που λαμβάνεται από λοβούς.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων δείχνουν ότι αυτές οι νέες τεχνικές δεν τροποποιούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα προηγούμενων αξιολογήσεων κινδύνου σχετικά με την έκθεση των καταναλωτών με βάση τον καφέ σε χημικές προσμίξεις. Ωστόσο, αυτά τα νέα μηχανήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην έκθεση των καταναλωτών σε περισσότερη καφεΐνη.
- Δείτε ακόμη: Σαλμονέλα σε φιστίκια Αιγίνης – Άμεση ανάκληση