Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Συνδέονται τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τα ποινικά αδικήματα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Συνδέονται τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τα ποινικά αδικήματα;
spot_img

Συμβάλλουν τα συστατικά που περιέχει το πρόχειρο φαγητό στα φαινόμενα βίας;

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ψυχικής υγείας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα που ονομάστηκε «διατροφική ψυχιατρική», έχει δοθεί σχετικά λίγη προσοχή στη σημασία του στο πλαίσιο της εγκληματολογίας και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης, μια ολιστική προοπτική τόσο της ιστορικής όσο και της αναδυόμενης έρευνας είναι κρίσιμη.

Ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα προς επίλυση, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να αποτελεί έναν υποτιμημένο παράγοντα στην πρόληψη και τη θεραπεία κατά μήκος του φάσματος του ποινικού δικαίου, κάτι που καταδεικνύει και ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Life.

Η διασταύρωση της διατροφής και της βιοψυχοκοινωνικής υγείας απαιτεί διεπιστημονικές συζητήσεις σχετικά με τις δομές εξουσίας, την επιρροή της βιομηχανίας και τα ζητήματα μάρκετινγκ που σχετίζονται με τις διαδεδομένες διατροφικές και κοινωνικές ανισότητες. Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις διεξάγονται ήδη υπό το πρίσμα του «εγκλήματος των τροφίμων».

Κυρίως, η πρόσφατη προσοχή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και οι πολιτικές συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως πιθανό αιτιολογικό παράγοντα της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην αυξανόμενη σημασία που έχουν οι επιστήμες της διατροφής για τις επιστήμες της συμπεριφοράς, δηλαδή έρευνες που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με ψυχικές διαταραχές και διάφορες νευροψυχιατρικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της αντικοινωνικής ή/και επιθετικής συμπεριφοράς.

Η ανάπτυξη του συστήματος ταξινόμησης τροφίμων NOVA οδήγησε σε ευκολία στον προσδιορισμό των τροφίμων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα- ιστορικά, όροι όπως «πρόχειρο φαγητό», «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» και «έτοιμα τρόφιμα» χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά, αλλά το σύστημα NOVA επιτρέπει μια κοινή γλώσσα και ερευνητικές προσπάθειες με μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Φυσικά, κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα διατροφικά πρότυπα – θρεπτικά και ελάχιστα επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνθετικών πρόσθετων – είναι ο μοναδικός παράγοντας σε συμπεριφορές που σχετίζονται με το έγκλημα ή σε εγκληματολογικά θέματα.

Η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό ανθρώπινο φαινόμενο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πιθανό πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από ό,τι εκτιμάται σήμερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο