Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μύδια και αχιβάδες με καρκινογόνες ουσίες – Μόλυνση στο 100% των δειγμάτων έδειξε εργαστηριακός έλεγχος

ΑρχικήΝέαΜύδια και αχιβάδες με καρκινογόνες ουσίες - Μόλυνση στο 100% των δειγμάτων έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
spot_img

Η έκθεση σε PFAS έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα στοχευμένων δοκιμών μυδιών για ουσίες PFAS, αυτά που ονομάζουμε «παντονινά χημικά», τα οποία καταγράφουν ευρύ φάσμα ανιχνεύσιμων επιπέδων τουλάχιστον ενός τύπου PFAS σε όλα τα δείγματα.

- Advertisement -

Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι μια διαφορετική ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Τα PFAS δεν διασπώνται εύκολα και ορισμένοι τύποι έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στο σώμα μας. Η έκθεση σε ορισμένους τύπους PFAS έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης, αύξησης της αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας σε έγκυες γυναίκες, αναπτυξιακών επιπτώσεων, μείωσης της ανοσολογικής απόκρισης, μεταβολών στην ηπατική λειτουργία , και αυξάνεται σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) — ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους PFAS, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κρίνει καρκινογόνο — βρέθηκε σε όλα τα δείγματα.

 Οι στοχευμένες δοκιμές του FDA για τα μύδια διεξήχθησαν ως συνέχεια της έρευνας PFAS του 2022 για τα θαλασσινά, στην οποία ο οργανισμός δοκίμασε τα δέκα πιο δημοφιλή είδη θαλασσινών στις ΗΠΑ για την παρουσία «για πάντα χημικών ουσιών». Η έρευνα του 2022 αποκάλυψε υψηλά επίπεδα PFOA σε δείγματα κονσερβοποιημένων αχιβάδων από την Κίνα που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση και η FDA διαπίστωσε ότι η εκτιμώμενη έκθεση σε PFOA από τα δείγματα ήταν ανησυχητική για την υγεία. Μετά την έρευνα, η FDA συνέχισε τη δειγματοληψία επεξεργασμένων αχιβάδων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς εισήλθαν στις ΗΠΑ από τους δύο επεξεργαστές που σχετίζονται με τα υψηλότερα επίπεδα PFOA που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα για τα θαλασσινά του 2022.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ο FDA συνέλεξε και ανέλυσε 12 δείγματα επεξεργασμένων αχιβάδων με την Κίνα ως χώρα προέλευσης. Και τα 12 δείγματα είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τουλάχιστον ενός τύπου PFAS και το PFOA ανιχνεύθηκε σε όλα τα δείγματα. Σε τρεις συνολικά αποστολές απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ

Ωστόσο, το 2023, η FDA διεξήγαγε επίσης μια μικρή έρευνα εννέα δειγμάτων αχιβάδας εγχώριας καλλιέργειας, έξι από τα οποία προσδιόρισαν συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ως τη χώρα προέλευσής τους, τα οποία συλλέχθηκαν σε καταστήματα λιανικής στην περιοχή της Ουάσιγκτον, DC. Όλα εκτός από ένα από τα εννέα δείγματα είχαν συγκεντρώσεις PFOA αλλά κάτω από το όριο ανίχνευσης της μεθόδου.

Η FDA δηλώνει ότι συνεργάζεται ενεργά με εισαγόμενες και εγχώριες εταιρείες αχιβάδας για να κατανοήσει καλύτερα τις πιθανές πηγές μόλυνσης από PFAS και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθούν οι συγκεντρώσεις PFOA.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα