Νέο περιστατικό ανάκλησης μπύρας λόγω κινδύνου τραυματισμού για τους καταναλωτές.
Για σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού από μπύρα ειδοποίησε η Ολλανδία την Ευρωπαϊκή πύλη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για κινδύνους από τρόφιμα RASFF. Και τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακληθεί μπύρα λόγω κινδύνου έκρηξης από υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο προϊόν, όπως και τον Ιούνιο ανακλήθηκε η μπύρα στη Βρετανία επειδή μερικά κουτιά «έσκασαν» λόγω υπερβολικής ενανθράκωσης. Επίσης στη Βρετανία το 2022 τα σουπερμάρκετ Lidl είχαν ανακαλέσει κουτιά μπύρας Stewart Brewing IPA, λόγω κινδύνου έκρηξης, ενώ και η Βρετανική ζυθοποιία Vocation Brewery ανακάλεσε μπύρες σε κουτί Lower Altitude 330 ml, λόγω κινδύνου έκρηξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκολάτα Ντουμπάι: Γιατί και από ποιους απαγορεύτηκε η πώλησή της – Φυλάκιση έως έξι μήνες στους παραβάτες
Η τωρινή ανάκληση έγινε από την εταιρεία Arpus Bier και την αλυσίδα σουπερμάρκετ Albert Heijn, που αποφάσισαν να ανακαλέσουν την μπύρα Arpus Riwaka x Nectaron x Galaxy IPA με ημερομηνία λήξης 30 Νοεμβρίου 2026 από τα καταστήματα. Κατά τη διάρκεια ενός ποιοτικού ελέγχου αποδείχθηκε ότι η πίεση στο δοχείο μπορεί να είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα τα δοχεία να ανοίγουν “αυθόρμητα”. Οι μπύρες αυτές πωλούνται επίσης στο Βέλγιο και τη Λετονία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 11 τόνοι (!) γεμιστές τορτίγιες από μεγάλο σουπερμάρκετ – Καταγγελίες καταναλωτών
Πότε και γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης σε μπύρες
Τα κουτιά και τα μπουκάλια μπύρας, μπορεί να εκραγούν και να εκτοξεύσουν αιχμηρά θραύσματα κασσίτερου ή γυαλιού λόγω υπερβολικής ενανθράκωσης. Η υπερβολική ενανθράκωση συμβαίνει όταν, μέσα στη συσκευασία λαμβάνει χώρα μία δευτερογενής ζύμωση, εξαιτίας του χαμηλού ABV και της υπερβολικής ζέστης, που δημιουργεί πρόσθετο CO2, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό αφρό με κίνδυνο να σκάσει το κουτί και να κινδυνεύσει ο καταναλωτής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας νεκρός και 104 ασθενείς από το Burger της Mcdonald’s – Στη δημοσιότητα οι παραβιάσεις στο εργοστάσιο κρεμμυδιών
Μια άλλη πιθανή αιτία της υπέρβασης της ενανθράκωσης της μπύρας μπορεί να είναι η λανθασμένη προετοιμασία της μπύρας. Εάν μια μπύρα εμφιαλωθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αρκετή πίεση για να αναγκάσει το δοχείο να εκραγεί. Η υπερβολική ενανθράκωση της μπύρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθιστώντας το προϊόν μη ασφαλές για κατανάλωση. Και η προσθήκη υπερβολικής ζάχαρης στη μπύρα μπορεί να οδηγήσει σε ενανθράκωση πάνω από το όριο κινδύνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Όχι άλλο μουχλιασμένο τυρί» – Το μεγαλύτερο λάθος αποθήκευσης και ο νέος τρόπος συντήρησης στο ψυγείο
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.