Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα στη φριτέζα αέρος, πρέπει να ελέγξετε εάν το φαγητό σας έχει μαγειρευτεί αρκετά καλά.
Οι φριτέζες αέρος έχουν φέρει επανάσταση στη μέση κουζίνα, με ορισμένους να εγκαταλείπουν εντελώς τους φούρνους τους. Είναι απλές, εύκολες στη χρήση και μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο μαγειρέματος κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εβδομάδας.
Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για τα πλεονεκτήματά τους, ένα από τα κύρια ενοχλητικά σημεία είναι ότι πρέπει να καθαρίζετε τα καλάθια μαγειρέματος μετά από κάθε χρήση. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε επενδύσεις σιλικόνης ή ακόμη και αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα για να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την κάτω επιφάνεια.
Οι επενδύσεις σιλικόνης έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς μπορούν να αφαιρεθούν στη στιγμή και να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Όμως δεν οδηγούν πάντα στα καλύτερα αποτελέσματα μαγειρέματος. Τέτοια στοιχεία μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αέρα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να περιορίσει τη θερμότητα και την ισχύ που φτάνει στο φαγητό σας. Η Hamilton Beach, μια αμερικανική εταιρεία συσκευών, εξήγησε πώς μπορεί να συμβεί αυτό.
Στην ιστοσελίδα της, αναφέρει: «Η επένδυση του πυθμένα του καλαθιού μαγειρέματος με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα θα εμποδίσει τη ροή του αέρα που είναι απαραίτητη για το τηγάνισμα στον αέρα και θα έχει ως αποτέλεσμα να μαγειρεύονται τα τρόφιμα ανεπαρκώς ή ανομοιόμορφα. Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε απευθείας στον πάτο του αντικολλητικού καλαθιού, όποτε είναι δυνατόν».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Philips: Συσκευή παρακολούθησης καρδιάς συνδέεται με 2 θανάτους και 109 τραυματισμούς – Επείγουσα ανάκληση
Η λαδόκολλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αποκόλληση των τροφίμων που είναι δύσκολο να πιαστούν, όπως τα ψάρια, από το αντικολλητικό καλάθι. Η Hamilton Beach συνιστά να μη χρησιμοποιείτε πολύ και να κόβετε την περγαμηνή στο μέγεθος της και όχι να γεμίζετε ολόκληρο το δίσκο. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται χρονοβόρο, το μπλοκάρισμα της ροής του αέρα προς το φαγητό σας μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι το φαγητό σας είναι έτοιμο για κατανάλωση, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχει ψηθεί σωστά.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιστρέφετε στην κουζίνα μετά το φαγητό, για να βρείτε λεκέδες από το έδαφος στη φριτέζα αέρος σας. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε, αλλά η πιο απλή από όλες είναι να γεμίζετε τα καλάθια σας με ζεστό, σαπουνόνερο πριν καθίσετε να φάτε. Αυτό εμποδίζει τα υπολείμματα φαγητού να κολλήσουν στον πάτο και σας γλιτώνει από ένα σωρό τρίψιμο αργότερα.
Το ιστολόγιο προσθέτει: «Η χρήση του σφουγγαριού είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία: «Ο τακτικός καθαρισμός όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της απόδοσης του φούρνου της φριτέζας αέρος, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι το φαγητό σας παραμένει ασφαλές και νόστιμο. Το ψημένο λίπος και τα σωματίδια τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία μαγειρέματος και να δημιουργήσουν δυσάρεστες οσμές. Ο καθαρισμός της φριτέζας αέρος μετά από κάθε χρήση αποτρέπει τη συσσώρευση, καθιστώντας τους μελλοντικούς καθαρισμούς πολύ πιο εύκολους».