Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τυριά σε άλμη: Ερευνητές ανακαλύπτουν νέο φυσικό πρόσθετο για την παράταση της διάρκειας ζωής

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤυριά σε άλμη: Ερευνητές ανακαλύπτουν νέο φυσικό πρόσθετο για την παράταση της διάρκειας ζωής
spot_img

Ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του κύμινου ως μετασυντηρητικός παράγοντας σε άλμη τυριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Τα λευκά τυριά άλμης, είναι εμβληματικά των γαστρονομικών παραδόσεων των Βαλκανίων και της βορειοανατολικής Μεσογείου, που χαρακτηρίζονται από την παλαίωση σε άλμη για τη διασφάλιση της μικροβιακής ασφάλειας και των χαρακτηριστικών αισθητηριακών ιδιοτήτων. Το Carum carvi L. (κύμινο), ένα φυτό γνωστό για το αρωματικό του προφίλ, κερδίζει την αναγνώριση για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

- Advertisement -

Μελέτη που δημoσιεύτηκε στο foods, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου κύμινο (πλούσιο σε καρβόνη, 69,8% και λιμονένιο, 28,19%) ως φυσικό συντηρητικό σε άλμη και λευκό τυρί άλμης, εστιάζοντας στην αντιμικροβιακή του δράση κατά του Escherichia coli και του Staphylococcus aureus.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε συγκέντρωση 0,12% (v/v), το αιθέριο έλαιο κύμινου ανέστειλε αποτελεσματικά τη μικροβιακή ανάπτυξη, καταστέλλοντας πλήρως το E. coli ακόμη και υπό υψηλά φορτία μόλυνσης και μειώνοντας σημαντικά το S. aureus εντός 24 ωρών. Η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση προσδιορίστηκε ως 0,25% ( v / v ) τόσο στο τυρί όσο και στην άλμη. Ε

ίναι σημαντικό ότι οι οργανοληπτικές αξιολογήσεις επιβεβαίωσαν ότι το αιθέριο έλαιο δεν έθετε σε κίνδυνο τις αισθητηριακές ιδιότητες, με το τυρί να διατηρεί τέλεια βαθμολογία 100 βαθμών. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του αιθέριου ελαίου κύμινο ως φυσικό συντηρητικό για την παραγωγή και αποθήκευση τυριού, προσφέροντας διπλά οφέλη μικροβιακής ασφάλειας και αισθητηριακής ακεραιότητας. Η χρήση του σε τυριά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικές και βιώσιμες μεθόδους συντήρησης τροφίμων, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του στη γαλακτοβιομηχανία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα