Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νερό από… αέρα κοπανιστό: Η καινοτομία που υπόσχεται λύση στην παγκόσμια λειψυδρία

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝερό από… αέρα κοπανιστό: Η καινοτομία που υπόσχεται λύση στην παγκόσμια λειψυδρία
spot_img

Επιστήμονες μετατρέπουν υπολείμματα τροφών σε απορροφητικά υλικά που συλλέγουν καθαρό πόσιμο νερό από την ατμόσφαιρα.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αυτό το ανησυχητικό στοιχείο περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη του Νερού (2023), η οποία εκτιμά ότι σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλή υδροδότηση. Η κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής κρίσης και της πληθυσμιακής αύξησης.

- Advertisement -

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν δημιούργησε ένα σύστημα συλλογής νερού από τον αέρα, χρησιμοποιώντας φυσικά απορρίμματα και υπολείμματα τροφών. Η μέθοδος, γνωστή ως ατμοσφαιρική συλλογή νερού, αξιοποιεί ειδικά σχεδιασμένες υδρογέλες για να απορροφήσει υδρατμούς από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια, με ήπια θέρμανση, να τους μετατρέψει σε καθαρό νερό.

Οι υδρογέλες αυτές δεν είναι απλές συνθετικές ουσίες, αλλά παράγονται από βιομάζα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως κοχύλια ή υπολείμματα φρούτων. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να συλλέγουν έως και 3,75 γαλόνια καθαρού νερού ανά κιλό απορροφητικού υλικού την ημέρα, επιτυγχάνοντας ανάκτηση ποσοστού άνω του 95%.

Ο καθηγητής Guihua Yu, επικεφαλής της ομάδας, δηλώνει ότι η τεχνολογία αυτή αποτελεί μια καθολική στρατηγική βιώσιμης υδροδότησης, καθώς επιτρέπει τη μετατροπή σχεδόν οποιουδήποτε βιολογικού απορρίμματος σε εργαλείο συλλογής νερού. Επιπλέον, οι υδρογέλες αυτές είναι βιοδιασπώμενες και ενεργειακά αποδοτικές, κάτι που τις καθιστά κατάλληλες για εφαρμογές χαμηλού κόστους και μικρής κλίμακας, όπως αυτόνομα αρδευτικά συστήματα ή έκτακτες συσκευές πόσιμου νερού.

Η ομάδα ήδη εργάζεται στην κλιμάκωση της τεχνολογίας και στην προσαρμογή της για χρήση σε κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Weixin Guan, «Η πρόσβαση στο νερό πρέπει να είναι απλή, βιώσιμη και επεκτάσιμη. Αυτή η καινοτομία μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα