Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert-RASFF: Ξένο σώμα σε τρόφιμα. Υπέστη αιμορραγία από γυαλί σε ζυμαρικά

ΑρχικήΝέαAlert-RASFF: Ξένο σώμα σε τρόφιμα. Υπέστη αιμορραγία από γυαλί σε ζυμαρικά
spot_img

Της Κατερίνας Κουδούνα*

Σοκ προκαλεί η είδηση που έρχεται από την Ισλανδία. Ένας καταναλωτής, σύμφωνα με ειδοποίηση από την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) , φαίνεται πως κατανάλωσε προϊόν ζυμαρικών και τραυματίστηκε από την παρουσία ξένου σώματος.

- Advertisement -

Ένα κομμάτι γυαλιού που βρέθηκε μέσα στα instant noodles, τον τραυμάτισε στη γλώσσα τη στιγμή της κατανάλωσης. Το κόψιμο στη γλώσσα προκάλεσε σύμφωνα πάντα με την ειδοποίηση του RASFF αιμορραγία, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό πόσο σοβαρό ήταν το τραύμα. Η εταιρεία ενημερώθηκε για το περιστατικό μετά από επικοινωνία από το θύμα.

Ο τραυματισμός σημειώθηκε στην Ισλανδία στις 20 Οκτωβρίου, και έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της χώρας αλλά και στις Ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας τροφίμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το προϊόν δεν έχει διανεμηθεί σε άλλες χώρες εκτός Ισλανδίας.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα αντιμετώπισης που ελήφθησαν για το περιστατικό.

Παρόμοια περιστατικά με παρουσία ξένων σωμάτων, και δη γυαλιού, συμβαίνουν συχνά τελευταία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία γυαλιού σε συσκευασία ξηρών καρπών στις ΗΠΑ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και σε αυτό το περιστατικό ήταν ο καταναλωτής, ο οποίος ήταν πιο τυχερός και δεν τραυματίστηκε, που ενημέρωσε άμεσα την εταιρεία.

Η παρουσία ξένων σωμάτων στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό τραυματισμό, μέχρι και τον θάνατο.

*Κατερίνα Κουδούνα Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα