Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρούδες οι ελπίδες για τον νόμο Νατάσσα: Εντοπίστηκαν αδήλωτα αλλεργιογόνα σε αρτοσκευάσματα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΦρούδες οι ελπίδες για τον νόμο Νατάσσα: Εντοπίστηκαν αδήλωτα αλλεργιογόνα σε αρτοσκευάσματα
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Στο φως ήρθαν – ύστερα από έρευνα των βρετανικών αρχών- παραβιάσεις του Νόμου για τις τροφικές αλλεργίες που θεσπίστηκε για να σωθούν ζωές μετά τον τραγικό θάνατο της έφηβης Natasha Ednan-Laperouse τον Ιούλιο του 2016. Η 15χρονη τότε Natasha πέθανε όταν υπέστη αναφυλαξία εξαιτίας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης έπειτα από κατανάλωση μιας μπαγκέτας Pret που δεν είχε στην ετικέτα της αναφορά για παρουσία σουσαμιού στο οποίο η νεαρή κοπέλα ήταν αλλεργική.

Ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο σε σπόρους σουσαμιού βρέθηκε σε ψωμί που πωλούνταν στο Ανατολικό Σάσεξ, μόλις δύο μήνες μετά την εισαγωγή του Νόμου της Natasha για την προστασία των πασχόντων από αλλεργίες.

Χάρη στην εκστρατεία της οικογένειάς της Natasha, ο νόμος απαιτεί πλέον από όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν και συσκευάζουν είδη όπως ψωμί, κέικ και μπαγκέτες να επισημαίνουν τα 14 αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις στο Σάσεξ και στο Ντόρσετ εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανόνες.

Μια οικογένεια που ζει κοντά στο Γκάτγουικ λέει ότι εξακολουθεί να αισθάνεται άγχος όταν δειπνεί έξω, καθώς ανησυχεί ότι οι κανόνες για την επισήμανση των τροφίμων εξακολουθούν να μην τηρούνται παρά την εισαγωγή του Νόμου της Natasha.

Η αποκάλυψη έρχεται την ώρα που το συμβούλιο της κομητείας του Ανατολικού Σάσεξ ξεκίνησε μια έρευνα, λαμβάνοντας δείγματα από επτά τρόφιμα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ψωμί και μπαγκέτες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα είδη ψωμιού δεν είχαν σωστή ετικέτα, ενώ ένα που βρέθηκε, περιείχε σουσάμι, το οποίο, όμως, δεν είχε δηλωθεί ως αλλεργιογόνο.

Ο Richard Strawson, διευθυντής Trading Standards του Ανατολικού Σάσεξ, δήλωσε:

«Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από τροφικές αλλεργίες. Αυτός ο νέος νόμος είναι τόσο σημαντικός για να τους προστατεύσει και να τους δώσει τη σιγουριά ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

Τα δείγματα μας δίνουν μια ιδέα για το κατά πόσο εφαρμόζεται ο νέος νόμος και μας δίνουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στη συνεργασία και την εκπαίδευση των επιχειρήσεων σχετικά με το τι απαιτείται και γιατί.

Η δουλειά μας δίνει, επίσης, στο κοινό τη σιγουριά ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη νομοθεσία και κάνουμε τακτικούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν να επαναληφθούν θάνατοι, όπως της Natasha».

Οικογένειες που ζουν με το άγχος των σοβαρών αλλεργιών ελπίζουν ότι οι πωλητές και οι κατασκευαστές τροφίμων θα λάβουν σοβαρά υπόψη τον νόμο της Natasha, καθώς είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Ο Zac Booker είναι αλλεργικός στο σιτάρι και τους ξηρούς καρπούς και πάντα μεταφέρει αδρεναλίνη μαζί του, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που τον έπιασε αλλεργική αντίδραση ενώ βρισκόταν έξω.

Η μητέρα του, Eleanor, δήλωσε: «Με αλλεργία στο σιτάρι είναι αρκετά δύσκολο για τον Τζακ να αποφύγει μια κατά λάθος έκθεση όταν είμαστε έξω σε καφετέριες και εστιατόρια.

«Θα μπορούσε ακόμα να υπάρχει και ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους στην προετοιμασία για κάποιο προϊόν. Για αυτό θα θέλαμε να δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται και οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι οι αλλεργίες είναι πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.

Νόμος της Natasha

Ανακοινώθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων το 2019, ο νόμος της Natasha, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων να περιλαμβάνουν πλήρη επισήμανση των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Ποια είναι τα αλλεργιογόνα;

«Έχουμε περισσότερη σιγουριά, αλλά νομίζω ότι οποιοσδήποτε ζει με μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργία δεν θα αισθανθεί ποτέ 100% σίγουρος μόνο και μόνο επειδή στη διαδικασία μπορεί να υπάρξει κάποιο ανθρώπινο λάθος, το οποίο θα είναι καθαρά τυχαίο.

«Νιώθετε όταν ρωτάτε ανθρώπους σε εστιατόρια και καφετέριες ότι έχουν κατανοήσει καλά τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αλλεργίας; Και πάντα, παρά το νόμο της Natasha, θα ρωτούσαμε αν δεν νιώθουμε σίγουροι με τις απαντήσεις που παίρνουμε».

Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τροφίμων δεν είναι προετοιμασμένοι για το Νόμο της Natasha. «Η Natasha θα ζούσε αν υπήρχε από πριν ο συγκεκριμένος νόμος για να την προστατέψει».

Ο Zac Booker είπε: «Είναι σημαντικό να υπάρξει επαφή με τη νομοθεσία επειδή επιτρέπει στα άτομα με αλλεργίες να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά και όχι να είναι πάντα σε εγρήγορση όταν βγαίνουν έξω. Απαιτείται πλέον πλήρης επισήμανση σε όλα τα τρόφιμα που είναι γνωστά ως προσυσκευασμένα για απευθείας πώληση.

Ο νόμος της Natasha είναι πολύ χρήσιμος, καθώς οτιδήποτε βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με αλλεργίες είναι σημαντικό. Εξακολουθεί να είναι λίγο αγχωτικό. Αν πάτε σε ένα εστιατόριο ή καφέ, θα μπορούσαν να πουλήσουν κάτι με κάποια αλλεργιογόνα.

Οι τοπικές αρχές στη νότια Αγγλία ελέγχουν αν ο νόμος τηρείται από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο μήνες.

Οι αρχές στο West Berkshire πήραν δείγματα προϊόντων για να δουν αν τα συστατικά ταιριάζουν με αυτά που αναγράφονται στις ετικέτες και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις.

Προσυσκευασμένα προϊόντα εκτός μενού

Από τη φύση τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν τους πόρους για την επισήμανση των προϊόντων, αλλά οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι τα μικρότερα καφέ και αρτοποιεία είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται.

Η Βρετανική Ένωση Σάντουιτς ισχυρίζεται ότι τα προσυσκευασμένα προϊόντα έχουν βγει πλέον εκτός μενού σε ορισμένα μέρη λόγω των κινδύνων.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων, ενώ αξιολόγηση της μέχρι στιγμής επιτυχίας του Νόμου της Natasha θα πραγματοποιηθεί το νέο έτος.

Ο Επικεφαλής της Πολιτικής Υπερευαισθησίας Τροφίμων του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων, Sushma Acharya, δήλωσε: «Ο νόμος της Natasha σημαίνει ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με τροφική αλλεργία, δυσανεξία ή κοιλιοκάκη μπορούν να κάνουν ασφαλέστερες επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα που αγοράζουν. Το νέο έτος θα γίνει αξιολόγηση του κατά πόσο οι επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει τις αλλαγές.

Ο νόμος της Natasha ενισχύει τους υφιστάμενους κανόνες που απαιτούν από τις επιχειρήσεις να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στους καταναλωτές για τα 14 αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων».

Πηγή: itv.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο