Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Πουλούσαν σκόνη γαρδένιας για σαφράν! – Μεγάλη απάτη στην Ισπανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood Fraud: Πουλούσαν σκόνη γαρδένιας για σαφράν! - Μεγάλη απάτη στην Ισπανία
spot_img

Η Ισπανική αστυνομία εξάρθρωσε – για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μόλις χρόνο- εγκληματικό δίκτυο που πουλούσε εκχύλισμα γαρδένιας σε σκόνη, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για το ακριβό καρύκευμα σαφράν.

Η αστυνομική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Operation Garden οδήγησε σε έντεκα συλλήψεις. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας καθώς και για απάτη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι και πριν από ένα χρόνο η ισπανική αστυνομία σε συνεργασία με την Europol αποκάλυψε πως μια εταιρεία τροφίμων που εδρεύει στο Ciudad Real εισήγαγε σαφράν, κυρίως από το Ιράν, και μετά το αναμίγνυε με άλλα βότανα και χημικά πρόσθετα. 

Η πρόσφατη επιχείρηση της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, επικεντρώθηκε σε τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μάλαγα, τη Βαρκελώνη, το Αλικάντε, τη Γρανάδα και την Αλμερία με συνδέσμους σε ένα εργοστάσιο παραγωγής του εκχυλίσματος σε σκόνη στην Κίνα. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.000 κιλά προιόντων, αξίας άνω των 750.000 ευρώ (822.000 δολάρια)

Στην περίπλοκη αυτή απάτη, η συμμορία είχε βρει έναν τρόπο να κάνει την αντικατάσταση σχεδόν μη ανιχνεύσιμη. Ενώ η γαρδένια έχει παρόμοιο χρώμα και έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για την παραποίηση του κρόκου, συνήθως μπορεί να εντοπιστεί επειδή περιέχει μια ένωση δείκτη που απουσιάζει από το γνήσιο μπαχαρικό.

Οι απατεώνες βρήκαν τρόπο να μειώσουν τη συγκέντρωση του δείκτη σε επίπεδα που ήταν πρακτικά μη ανιχνεύσιμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανίχνευσης και επιτρέποντάς τους να διανέμουν τόνους του πολύ φθηνότερου συστατικού σε διογκωμένες τιμές – χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα εισαγωγής – σε όλη την Ισπανία.

Στην ΕΕ, η γαρδένια δεν θεωρείται τρόφιμο, επομένως η πώλησή της ως μπαχαρικό αντιβαίνει τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο κρόκος πρέπει να συλλέγεται από το στίγμα του crocus sativus Linnaeus και χρειάζονται 85.000 άνθη για να παραχθεί ένα μόνο κιλό. Το καλύτερο σαφράν πωλείται για πάνω από 7,18€ το γραμμάριο ή 7.182 € το κιλό, αλλά η γαρδένια κοστίζει πολύ φθηνότερα.

Τα παράνομα κέρδη της απάτης υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του ψεύτικου κρόκου, σύμφωνα με δήλωση των Ισπανικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες η προσθήκη γαρδένιας στον κρόκο ξεπέρασε το 800%.

Πηγή: securingindustry.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα