Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι: Παντού εκτός από την Ελλάδα…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑιφνιδιαστικοί έλεγχοι: Παντού εκτός από την Ελλάδα...
spot_img

Η υποστελέχωση του ΕΦΕΤ δεν συνιστά άλλοθι για μη ικανοποιητικούς σε αριθμό και σε αποτελεσματικότητα, ελέγχους

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

H είδηση όπως την διαβάσαμε στο cibum.gr: FSAI: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι με στόχο την επισήμανση του κρέατος – Πληθώρα παρατυπιών

Όπως ενημερώνει η FSAI (Food Safety Authority Ireland) στη σχετική ανακοίνωση, έχουν εκδοθεί εκθέσεις διορθωτικών μέτρων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων στις οποία διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήθηκαν ορθές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών δοκιμών ανάλυσης DNA, της επιλεκτικής χρήσης σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού για συστατικά κρέατος και της διατήρησης ψηφιακών αρχείων ετικετών, εμπορικών εγγράφων και αρχείων ιχνηλασιμότητας. Ο έλεγχος οδήγησε σε δέκα επίσημα μέτρα επιβολής από την επιθεώρηση τροφίμων ή το FSAI κατά έξι επιχειρηματιών τροφίμων. Έγιναν επίσης περίπου 14 συστάσεις για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής προς τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα επισημαίνονται με ακρίβεια. Μια άλλη σύσταση ανέφερε ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας θα πρέπει να βελτιωθεί και ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους για να τις βοηθήσουν. Συνιστάται επίσης στις επιχειρήσεις τροφίμων να ελαχιστοποιούν τη σπατάλη τροφίμων εξετάζοντας κατά πόσον θα πρέπει να εφαρμόζεται ημερομηνία «λήξης» ή «καλύτερη πριν» στις ετικέτες των προσυσκευασμένων κατεψυγμένων τροφίμων. Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, υπενθύμισε στις επιχειρήσεις τροφίμων ότι η διασφάλιση των νομικών απαιτήσεων επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών. Το FSAI έχει τη συνολική ευθύνη για την επιβολή της νομοθεσίας για τα τρόφιμα στην Ιρλανδία. Διενεργεί στοχευμένους ελέγχους των επιχειρήσεων τροφίμων για να καθορίσει το επίπεδο συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία για τα τρόφιμα και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της. Αυτός ο στοχευμένος έλεγχος διενεργήθηκε μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαρτίου 2022”.

Παρόμοιες εξελίξεις συμβαίνουν και στην Πορτογαλία!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας – ASAE της Πορτογαλίας πραγματοποίησε επιχείρηση επιθεώρησης με στόχο την επαλήθευση των συνθηκών αποθήκευσης των τροφίμων σε εταιρείες χονδρικής, που βρίσκονται στην επαρχία της Μπράγκα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές ότι μια εταιρεία πουλούσε στο κοινό, προϊόντα ζωικής προέλευσης κατεψυγμένα και παράτυπα, και δρομολογήθηκε κατάσχεση 116 κιλών προϊόντων κρέατος, που θεωρήθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ο Ελληνικός ΕΦΕΤ σε πόσους αιφνιδιαστικούς και στοχευμένους ελέγχους έχει προχωρήσει στο πρόσφατο χρονικό διάστημα; Και ποιες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί;

Όλοι μας αποδεχόμαστε ότι ο ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένος όπως δήλωσε ο πρόεδρός του στο cibum.gr πριν από 2 μήνες. Aλλά δεν θα πρέπει αυτό να είναι άλλοθι για μη ικανοποιητικούς (τόσο σε αριθμό όσο και σε βάθος) ελέγχους…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα