Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια γαλακτοκομικά “αξίζουν” περισσότερο

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια γαλακτοκομικά "αξίζουν" περισσότερο
spot_img

Πώς η ζύμωση βελτιώνει την διατροφική αξία των γαλακτοκομικών

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

- Advertisement -

Πριν από λίγες μέρες, η ερευνητική μας ομάδα δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:

Fermentation Enhances the Anti-Inflammatory and Anti-Platelet Properties of Both Bovine Dairy and Plant-Derived Dairy Alternatives

https://www.mdpi.com/2311-5637/8/7/292

Σε αυτή μας την δουλειά, μελετήσαμε τις αντι-θρομβωτικές ιδιότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από βόειο γάλα αλλά και από φυτικά υποκατάστατα γάλακτος αλλά και τα αντίστοιχα ζυμώμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμύγδαλα, καρύδα και ρύζι.

Βρήκαμε ότι τα πολικά λιποειδή από τα ζυμώμενα τρόφιμα αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Η ζύμωση αυτών των γαλατών επέφερε αλλαγές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ και πιο συγκεκριμένα βρήκαμε ότι κατά την ζύμωση παράγονται ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η βιοχημική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της διατροφικής αξίας των ζυμώμενων προϊόντων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα