Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια γαλακτοκομικά “αξίζουν” περισσότερο

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠοια γαλακτοκομικά "αξίζουν" περισσότερο
spot_img

Πώς η ζύμωση βελτιώνει την διατροφική αξία των γαλακτοκομικών

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, η ερευνητική μας ομάδα δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:

Fermentation Enhances the Anti-Inflammatory and Anti-Platelet Properties of Both Bovine Dairy and Plant-Derived Dairy Alternatives

https://www.mdpi.com/2311-5637/8/7/292

Σε αυτή μας την δουλειά, μελετήσαμε τις αντι-θρομβωτικές ιδιότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από βόειο γάλα αλλά και από φυτικά υποκατάστατα γάλακτος αλλά και τα αντίστοιχα ζυμώμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμύγδαλα, καρύδα και ρύζι.

Βρήκαμε ότι τα πολικά λιποειδή από τα ζυμώμενα τρόφιμα αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Η ζύμωση αυτών των γαλατών επέφερε αλλαγές στο λιπιδαιμικό τους προφίλ και πιο συγκεκριμένα βρήκαμε ότι κατά την ζύμωση παράγονται ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η βιοχημική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της διατροφικής αξίας των ζυμώμενων προϊόντων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα