Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημιουργείται Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διεπαγγελματικών Κρέατος με Ιδρυτικό μέλος την ΕΔΟΚ

ΑρχικήΝέαΔημιουργείται Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διεπαγγελματικών Κρέατος με Ιδρυτικό μέλος την ΕΔΟΚ
spot_img

Σε συμφωνία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, που θα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατέληξαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) με τη αντίστοιχη γαλλική, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας.

Όπως δήλωσε «η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό σύνδεσμο και μάλιστα ως ιδρυτικό μέλος, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το χώρο του κρέατος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση έγινε δεκτή από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι καταληκικές διαπραγματεύσεις και η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Το προηγούμενο διάστημα η ΕΔΟΚ πραγματοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία, με τη συμμετοχή 32 επαγγελματιών του κλάδου που, όπως τόνισε ο κ. Γίτσας, «μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που είδαν εκεί, εδώ».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα μπορούσε, μέσα στην επόμενη τριετία να αντικαταστήσει εισαγωγές κρέατος αξίας 500 εκατ. ευρώ αυξάνοντας την εθνική παραγωγή σε αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία και χοιροτροφία. «Σήμερα η αυτάρκεια για τη χώρα μας ανέρχεται στο 36% και μπορεί να φτάσει το 50% με τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων» δήλωσε.

Το 72% της κατανάλωσης βόειου κρέατος προέρχονται από εισαγωγές (115 χιλιάδες τόνοι κατ’ έτος), το 75% της κατανάλωσης χοίρειου (208 χιλ. τόνοι) και το 11% σε αιγοπρόβειο κρέας (6 χιλ. τόνοι).

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, ετοιμάζεται η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Κρέατος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και οι δράσεις που θα αναλάβει.

Μεταξύ άλλων, στόχος του θα είναι η σύνταξη μελετών κάθε είδους για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλλά και της αγοράς γενικότερα, η αξιοποίηση βάσης δεδομένων για την παραγωγή δευτερογενούς πληροφορίας και δεικτών καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας προτάσεων προς κάθε κατεύθυνση και η συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και εφαρμογής.

«Σύντομα θα είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος με τη βόσκηση, θα είναι το πρώτο σε αξία προϊόν της κτηνοτροφίας μας και θα έπεται το κρέας και το γάλα» είπε, δίνοντας μια εικόνα για το πού θα κινηθεί ο κλάδος μελλοντικά.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ο κ. Γίτσας υπογράμμισε ότι για τη βιωσιμότητά του θα πρέπει να ακολουθήσει το εξής τρίπτυχο: Καθετοποίηση, συνεργατισμός και συμβολαιακή γιατί, όπως είπε, στο «κρέας μας δεν έχουμε δώσει ακόμη ταυτότητα» και πρόσθεσε πως «όπου έχει γίνει κάποια προσπάθεια, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό γιατί έγινε χωρίς συνεργασία».

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μερική αλλαγή της υφιστάμενης κτηνοτροφίας σε κρεοπαραγωγική προβατοτροφία, μαύρο χοίρο, νεροβούβαλο και κρεοπαραγωγό βοοτροφία λέγοντας ότι «αυτοί οι νέοι κλάδοι θα πρέπει να στηριχθούν με συνδεδεμένες ενισχύσεις».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα