Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα καφεδάκι πριν το σουπερμάρκετ… αδειάζει την τσέπη!

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΈνα καφεδάκι πριν το σουπερμάρκετ... αδειάζει την τσέπη!
spot_img

Η κατανάλωση ενός καφέ πριν τα ψώνια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παρορμητικές αγορές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι αρκετά σύνηθες για κάποιον να πίνει έναν καφέ πριν τα ψώνια του, ειδικά αν έχει βγει με την παρέα του. Αλλά γνωρίζατε ότι αυτή η φαινομενικά αθώα, κοινωνική συνήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γυρίσετε με τις διπλάσιες σακούλες από ότι είχατε σχεδιάσει.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια University of South Florida, European University Viadrina, Louisiana State University, SKEMA Business School και Neoma Business School δημοσίευσαν ένα νέο άρθρο στο Journal of Marketing, σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης και τις παρορμητικές αγορές. Προκειμένου να τεκμηριώσουν το συσχετισμό, διεξήγαγαν μελέτες σε ανθρώπους που εισέρχονταν σε εμπορικά κέντρα, δίνοντας σε άλλους ένα ρόφημα με καφεΐνη και σε άλλους ντεκαφεϊνέ ή νερό. Μετά από δοκιμές στην Ισπανία και τη Γαλλία, τα αποτελέσματά ανέδειξαν το εξής: όσοι κατανάλωσαν καφεΐνη αγόρασαν τελικά περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Mirror.

Ωστόσο, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ίδια τα αντικείμενα που αγόραζαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές καφεΐνης παρουσίαζαν έντονη προτίμηση για αντικείμενα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Δηλαδή, ξόδεψαν περισσότερα σε κεριά, συσκευές μασάζ, αρώματα, σοκολάτα, διακοσμητικά αντικείμενα και πολυτελείς διακοπές. Από την άλλη, οι παρορμητικές αγορές αντικειμένων «χαμηλής ηδονικής συμπεριφοράς» αφορούσαν χαρτικά, μαγειρικά σκεύη και είδη αποθήκευσης ήταν πολύ μικρότερες από την προηγούμενη κατηγορία.

Πράγματι ενδιαφέρουσα ανακάλυψη! Το ερώτημα είναι, γιατί; Οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν πως η αύξηση της ποσότητας σε παρορμητικές αγορές οφείλεται στις διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης. Δηλαδή, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές πυροδοτεί μια κατάσταση σωματικής διέγερσης , όπου κάποιος αισθάνεται δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό. Σε αυτή την κατάσταση, γινόμαστε πιο οξυδερκείς στα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και επηρεαζόμαστε περισσότερο από την ευχάριστη αισθητική. Συνιστούν την κατανάλωση μιας χαμηλής ή μέτριας ποσότητας καφέ στα 30 mg έως 100 mg καφεΐνης την ημέρα.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας από τα ψώνια σας χωρίς να έχετε φύγει εκτός budget, μην πιείτε (πολύ) καφέ. Ή πιείτε ντεκαφεϊνέ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο