Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSA: Σημαντική αύξηση στη παρουσία σαλμονέλας και οξειδίου του αιθυλενίου στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFSA: Σημαντική αύξηση στη παρουσία σαλμονέλας και οξειδίου του αιθυλενίου στα τρόφιμα
spot_img

Το οξείδιο του αιθυλενίου και η σαλμονέλα εμφανίζονται έχουν απασχολήσει αρκετά τον FSA τα τελευταία 2 έτη.

Η σαλμονέλα σε κοτόπουλο πανέ και το οξείδιο του αιθυλενίου ήταν δύο από τα κύρια περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν τον περασμένο χρόνο από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA).

Συγκλονίζει η αύξηση 18% των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία από το 2021 ως και φέτος (2022), ποσοστό που αφορά συγκεκριμένα 2.336 περιπτώσεις.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν κρέας και πουλερικά, ενώ οι 4 κορυφαίοι τύποι κινδύνου για την προαναφερθείσα περίοδο ήταν παθογόνοι μικροοργανισμοί (25%), αλλεργιογόνα, κακοί και ανεπαρκείς έλεγχοι και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η αύξηση στους παθογόνους μικροοργανισμούς φέρεται να συνδέεται με την αυξημένη επιτήρηση μετά από μια σειρά κρουσμάτων σαλμονέλας σε προϊόντα κοτόπουλου πανέ από την Πολωνία το 2020 και το 2021, με πάνω από 1.000 θύματα. Η λιστέρια, αντίθετα, μειώθηκε στοιχειωδώς.

Η περίπτωση του οξειδίου του αιθυλενίου

Ο διπλασιασμός των κοινοποιήσεων φυτοφαρμάκων οφείλεται σε ένα ζήτημα μεγάλης κλίμακας σε όλη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέεται με την παρουσία μη επιτρεπόμενου οξειδίου του αιθυλενίου στα τρόφιμα, σύμφωνα με την έκθεση. Η περίπτωση, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2020 σε σπόρους από σουσάμι Ινδικής προέλευσης, βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει, ενώ οδήγησε στην ανάκληση χιλιάδων προϊόντων   στο Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο απέσυρε εντελώς αρκετά προϊόντα) και την Ευρώπη. Επρόκειτο για είδη, όπως συμπληρώματα διατροφής, μπαχαρικά, πρόσθετα τροφίμων, ακόμα και noodles.

Οι προκλήσεις μιας διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ υποβοηθήθηκαν από τακτικές συναντήσεις με την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας και τα Food Standards Scotland. Υπήρξε αύξηση των ανεπαρκών και ανεπαρκών ελέγχων. Αυτό ήταν μέρος μιας διαυπηρεσιακής απάντησυσης για τη διαχείριση πιθανών επιπτώσεων στην ασφάλεια των τροφίμων από διαφορετικούς συνοριακούς ελέγχους από την έξοδο της ΕΕ για εισαγωγές που διέρχονται από την ΕΕ και αποφεύγοντας τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους κατά την είσοδο στο ΗΒ. Πάνω από 120 περιστατικά με οξείδιο του αιθυλενίου έλαβαν χώρα στο Ην. Βασίλειο ως το Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

210 ανακλήσεις σαμπουάν, αφρόλουτρων και καλλυντικών τον Δεκέμβριο – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά

Δείτε τη λίστα με τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Προσοχή: Πωλείται στην Ελλάδα επικίνδυνο τσάι με καρκινογόνα μηχανέλαια (φωτο)

Πράσινο τσάι με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, πωλείται στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες.

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο