Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η διατροφική μαγιά και ποια η σχέση της με την μαγιά που χρησιμοποιείται στα αρτοσκευάσματα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η διατροφική μαγιά και ποια η σχέση της με την μαγιά που χρησιμοποιείται στα αρτοσκευάσματα
spot_img

Γνωρίστε τη διατροφική μαγιά, ένα τυρώδες καρύκευμα δημοφιλές στους vegans και με πολλά διατροφικά οφέλη.

Η διατροφική μαγιά είναι ένα καρύκευμα, δημοφιλές στους vegans και τους χορτοφάγους. Σε αντίθεση με την ενεργή μαγιά, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, η μαγιά αυτή είναι ανενεργή. Χρησιμεύει ως μπαχαρικό σε διάφορες συνταγές και φαγητά.

Είναι συγγενικό είδος με τη μαγιά μπύρας, αλλά εκτός από τη χρήση, διαφέρει αρκετά και στη γεύση. Η διατροφική ή αλλιώς θρεπτική μαγιά έχει μια έντονη γεύση, με χαρακτηριστικές νότες τυριού ή ξηρών καρπών, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή ως συστατικό και σαν υποκατάστατο τυριού. Χρησιμοποιείται συχνά από τους vegan αντί για τυρί σε προϊόντα, όπως πουρές πατάτας ή ακόμα και ποπ κορν.

Πέρα από δημοφιλές vegan μπαχαρικό, η διατροφική μαγιά αποτελεί μια σημαντική πηγή ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β και περιέχει ίχνη πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Μερικές φορές είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνη B12, χωρίς, παράλληλα να περιέχει γλουτένη, σόγια και ζάχαρη, καθιστώντας το μια εξαιρετική διατροφική προσθήκη για άτομα με τροφικές ευαισθησίες.  Περιέχει επίσης 9 απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το μια πλήρη πρωτεΐνη

Οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Web Med, oι φυτικές ίνες της διατροφικής μαγιάς και συγκεκριμένα η βήτα-γλυκάνη, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι επίσης μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που περιέχει χρώμιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η διατήρηση καλών επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις .  

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Η βήτα-γλυκάνη πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν διατροφική μαγιά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν με κρυολόγημα. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και να βελτιώσουν ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις.   

Ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα

Πέρα από τα φαινομενικά πολλά διατροφικά οφέλη της, η παραγωγή θρεπτικής μαγιάς απελευθερώνει ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία παρόμοια τόσο σε χημεία όσο και σε τοξικότητα με τη φορμαλδεΰδη, που θεωρείται τοξική για το περιβάλλον. Η EPA προσδιόρισε την ακεταλδεΰδη ως καρκινογόνο ατμοσφαιρικό ρύπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο