Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Η πλειοψηφία των φοιτητών κρατά τρόφιμα μετά τη λήξη και δεν πλένουν τα χέρια τους μετά από επαφή με ωμά κρέατα!

ΑρχικήΝέαΈρευνα: Η πλειοψηφία των φοιτητών κρατά τρόφιμα μετά τη λήξη και δεν πλένουν τα χέρια τους μετά από επαφή με ωμά κρέατα!
spot_img

Ανεπαρκείς πρακτικές ασφάλειας τροφίμων διαπιστώνει έρευνα σε περίπου 3.000 φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θυμάστε όλοι το παράδειγμα ενός 20χρονου φοιτητή στο Βέλγιο, που πέθανε, όταν έπαθε τροφική δηλητηρίαση από μακαρόνια με σάλτσα, τα οποία είχε αφήσει εκτός ψυγείου 5 ημέρες; Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, που αποδεικνύει μια μεγάλη αλήθεια: οι φοιτητές έχουν ελλιπείς γνώσεις ασφάλειας τροφίμων.

Για να αποτυπώσει σε ποσοστά αυτή την εικόνα, διεξήχθη μια διαδικτυακή έρευνα τον Φεβρουάριο του 2022 με 2.921 προπτυχιακούς φοιτητές από όλη την Αγγλία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. 

Τα αρχικά ευρήματα έχουν δημοσιευθεί από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) με πλήρη αποτελέσματα διαθέσιμα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η έρευνα είχε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων γνώσεων, στάσεων και συμπεριφοράς σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Προσδιόρισε, επίσης, τις συνθήκες ζωής των φοιτητών, όπως για παράδειγμα όσων μένουν σε εστίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές πλένουν ωμό κοτόπουλο τουλάχιστον περιστασιακά και το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους αφού χειρίζονται ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια. Περισσότεροι από τους μισούς επίσης δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους αν έρθουν σε επαφή με κατεψυγμένα προϊόντα κοτόπουλου.

Η πλειοψηφία των φοιτητών της έρευνας (2/3) είπαν ότι τα ψυγεία τους περιείχαν τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης της χρήσης, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφερε ότι κρατούσε υπολείμματα φαγητού για περισσότερες από δύο ημέρες και το 37% είπε ότι στο ψυγείο τους υπήρχαν ακάλυπτα (μαγειρεμένα ή ωμά) κρέατα.

Όσον αφορά στις συνθήκες αποθήκευσης, μερικοί φοιτητές δήλωσαν ότι αποθήκευαν τρόφιμα που θα έπρεπε να διατηρούνται σε ψυγείο ή καταψύκτη, σε θερμοκρασία δωματίου στα υπνοδωμάτιά τους ή σε χώρο εκτός κουζίνας. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ευρύτερη δυσκολία

Οι μαθητές δυσκολεύονται να διατηρήσουν την καθαριότητα στις κοινόχρηστες κουζίνες, καθώς πολλοί δεν ακολουθούν τις συνιστώμενες συμπεριφορές ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής, είπαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο