Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατανάλωση γευμάτων από Fast food συνδέεται με ηπατική νόσο

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατανάλωση γευμάτων από Fast food συνδέεται με ηπατική νόσο
spot_img

Ο κίνδυνος ηπατικής βλάβης είναι υψηλότερος για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη – Επιστημονική μελέτη σε 4.000 καταναλωτές.

Επιστημονική μελέτη από το Keck Medicine του USC που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology δίνει στους καταναλωτές επιπλέον κίνητρο να μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων από fast food, συμπεριλαμβανομένης και της πίτσας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φαστ φουντ σχετίζεται με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη που καταναλώνουν 20% ή περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους από fast food έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου γρήγορο φαγητό. Ακόμα και ο γενικός πληθυσμός έχει μέτριες αυξήσεις στο ηπατικό λίπος όταν το ένα πέμπτο ή περισσότερο της διατροφής του είναι από αλυσίδες fast food.

«Τα υγιή συκώτια περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, και ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», είπε η Ani Kardashian, MD, ηπατολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για συσσώρευση λίπους στο ήπαρ».

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του γρήγορου φαγητού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη, αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν την αρνητική επίδραση του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος, σύμφωνα με την Kardashian.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι μια σχετικά μέτρια ποσότητα γρήγορου φαγητού, η οποία είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και λίπος, μπορεί να βλάψει το συκώτι. «Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, μπορεί να πιστεύουν ότι δεν τους κάνει κακό», είπε η Kardashian. «Ωστόσο, εάν αυτό το ένα γεύμα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους».

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, γνωστή και ως ηπατική στεάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ουλές του ήπατος, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή ανεπάρκεια του ήπατος. Η ηπατική στεάτωση επηρεάζει πάνω από το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η Kardashian και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια διατροφική έρευνα σε περίπου 4.000 ενήλικες των οποίων οι μετρήσεις λιπώδους ήπατος συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με την κατανάλωση φαστ φουντ.

Από τους ερωτηθέντες, το 52% κατανάλωνε γεύματα fast food. Από αυτούς, το 29% κατανάλωνε το ένα πέμπτο ή περισσότερες καθημερινές θερμίδες από γρήγορο φαγητό. Και αυτό το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρουσίασε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ.

Η συσχέτιση μεταξύ ηπατικής στεάτωσης και 20% δίαιτας γρήγορου φαγητού παρέμεινε σταθερή τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα .

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η κατανάλωση φαστ φουντ έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση», είπε η Καρντάσιαν. «Έχουμε δει επίσης μια σημαντική άνοδο του φαστ φουντ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία πιθανώς σχετίζεται με τη μείωση του εστιατορίου πλήρους εξυπηρέτησης και τα αυξανόμενα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ατόμων με λιπώδες συκώτι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την εποχή της έρευνας».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν στους ασθενείς περισσότερη διατροφική εκπαίδευση, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ λόγω κατανάλωσης γευμάτων από fast food. Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ηπατικής στεάτωσης είναι μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής.

Πηγή: https://www.keckmedicine.org/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο