Διαφορές και ομοιότητες σε θρεπτική αξία και θερμίδες μεταξύ του γάλακτος κατσίκας και του γάλακτος από αγελάδα.
Η παρουσία κατσικίσιου γάλακτος στα ψυγεία των σουπερμάρκετ είναι πλέον εμφανώς μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που το επιλέγουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ενώ και τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα (και το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα) έχουν σημαντικά οφέλη, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι προτιμούν ή επιλέγουν το κατσικίσιο γάλα είτε λόγω αλλεργιών, είτε λόγω γεύσης καθώς το κατσικίσιο για πολλούς είναι πιο εύγευστο. Για άλλους πάλι κρίνεται ως άνοστο σε σχέση με το γάλα αγελάδας.
Πολλοί λένε ότι η γεύση του κατσικίσιου γάλακτος είναι ελαφρώς πιο γλυκιά από αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Η διαφορά γεύσης οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος της γεύσης στο κατσικίσιο γάλα προέρχεται από τη μέθοδο παστερίωσης που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία του. Ωστόσο, το κατσικίσιο γάλα μαζικής παραγωγής που πωλείται στα περισσότερα σουπερμάρκετ μπορεί να έχει γεύση «κατσίκας» λόγω διαφορετικών μεθόδων επεξεργασίας, συσκευασίας και παστερίωσης. Να σημειωθεί ότι χρειάζονται πέντε έως δέκα κατσίκες για να παράγουν την ποσότητα γάλακτος από μία μόνο αγελάδα γι’ αυτό ίσως είναι και λίγο πιο ακριβό.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Michigan State University, όσοι έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος χωρίς να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Αυτό συνήθως δεν είναι μια δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά μια διαφορά σε ορισμένα από τα άλλα συστατικά όπως λιγότερη λακτόζη και διαφορετικές μορφές πρωτεϊνών. Το Michigan State University Extension συνιστά σε άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά να υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το κατσικίσιο γάλα είναι κατάλληλο για αυτά εάν έχουν αντίδραση στο αγελαδινό γάλα.
Το γάλα που προέρχεται από κατσίκες τείνει να είναι πιο παχύρρευστο και πιο κρεμώδες από το αγελαδινό γάλα. Οι κατσίκες μετατρέπουν την καροτίνη στη διατροφή τους σε βιταμίνη Α πιο αποτελεσματικά από τις αγελάδες, παράγοντας πιο λευκό γάλα, κρέμα και βούτυρο. Το γάλα κατσίκας έχει σύμφωνα με τους ερευνητές πιο πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων θρεπτικών συστατικών από το αγελαδινό γάλα και βέβαια και σε σύγκριση με τα φυτικά προϊόντα «γάλακτος».
Άλλα οφέλη για την υγεία που έχουν εντοπιστεί είναι η ευκολότερη πέψη, ο μικρότερος κίνδυνος αλλεργιών στο γάλα όπως προαναφέρθηκε και η δυνητικά καλύτερη υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τον Nazli Turkmen στο «The Nutrition Value and Health Benefits of Goat Milk Components ». Το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι πιο εύκολο στην πέψη, επειδή τα σφαιρίδια λίπους είναι πολύ μικρότερα και ευκολότερα στο πεπτικό σύστημα. Είναι φυσικά ομογενοποιημένο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ομοιόμορφο και τα μόρια λίπους είναι λιγότερο πιθανό να επιπλέουν στην κορυφή.
Το κατσικίσιο γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμίνης Α. Αν κοιτάξετε τις θρεπτικές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος, είναι υψηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα και επίσης περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη , βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης περίπου 1% λιγότερη λακτόζη σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα. Ακολουθεί ο πίνακας με τις διαφορές σε θρεπτική αξία αλλά συνοπτικά να αναφέρουμε πως το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερες πρωτεΐνες, περισσότερο λίπος, λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερη ζάχαρη περισσότερο νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο και λίγες παραπάνω θερμίδες (12,7%)
Διαφορές σε θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με το USDA
Κατσικίσιο γάλα (1 φλιτζάνι) | Αγελαδινό γάλα (1 φλιτζάνι) | |
Θερμίδες | 168 γραμμάρια | 149 γραμμάρια |
Πρωτεΐνη | 9 γραμμάρια | 8 γραμμάρια |
Λίπος | 10 γραμμάρια | 8 γραμμάρια |
Υδατάνθρακες | 11 γραμμάρια | 12 γραμμάρια |
Ινα | 0 γραμμάρια | 0 γραμμάρια |
Ζάχαρη | 11 γραμμάρια | 12 γραμμάρια |
Νάτριο | 122 mg | 105 mg |
Ασβέστιο | 327 mg | 276 mg |
Μαγνήσιο | 34,2 mg | 24,4 mg |
Υποφωσφορικός | 271 mg | 205 mg |
Κάλιο | 498 mg | 322 mg |