Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSSC 22000 – Έκδοση 6: Έναρξη πιστοποιήσεων από 1η Απριλίου 2024

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFSSC 22000 - Έκδοση 6: Έναρξη πιστοποιήσεων από 1η Απριλίου 2024
spot_img

Όλοι οι οργανισμοί πρέπει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο αναβάθμισης της νέας έκδοσης έως τις 31 Μαρτίου 2025.

O μη κερδοσκοπικός Ολλανδικός Οργανισμός Foundation for Food Safety Certification, FSSC, δημοσίευσε πρόσφατα την έκδοση 6 του σχήματος FSSC 22000, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία ολοκληρωμένα Σχήματα Πιστοποίησης για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Το FSSC 22000 βασίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000 “Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων-Απαιτήσεις για τους Οργανισμούς της Αλυσίδας Τροφίμων”, στις εκάστοτε τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (PRPs) και στις πρόσθετες απαιτήσεις (additional requirements) της εκάστοτε έκδοσης του Σχήματος. To FSSC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον Oργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI).

Οι κύριοι λόγοι, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του FSSC, για την ενημερωμένη έκδοση του σχήματος FSSC 22000 είναι:

– Ενσωμάτωση των απαιτήσεων του ISO 22003-1:2022

– Ενίσχυση των απαιτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι οργανισμοί που προσπαθούν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals, SDGs) και

– Ενσωμάτωση όλων των παρατηρήσεων/σχολίων/διορθώσεων (περί τις 2000 παρατηρήσεις και σχόλια συνολικά) που έλαβε ο FSSC κατά την περίοδο ανάπτυξης της νέας έκδοσης

To FSSC δημοσίευσε το ‘’ Version 6 Upgrade Process document ‘’, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις μετάβασης και επισημαίνει τις αλλαγές μεταξύ V5.1 και V6.

Οι κύριες αλλαγές, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του FSSC, είναι:

– Ευθυγράμμιση όλων των κατηγοριών της αγροδιατροφικής αλυσίδας σύμφωνα με το ISO 22003-1:2022.

– Το πεδίο εφαρμογής έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει το Trading and Brokering (FII) και έχει μειωθεί με την κατάργηση του Farming και του FSSC 22000-Quality από το σύστημα.

– Ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων και την κουλτούρα ποιότητας

– Νέες απαιτήσεις για τον ποιοτικό έλεγχο, το food waste και τη διαχείριση εξοπλισμού.

– Ενίσχυση των υφιστάμενων πρόσθετων απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της διαχείρισης αλλεργιογόνων και του environmental monitoring

– Αλλαγές και διευκρινίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις για τη Διαδικασία Πιστοποίησης.

– Προσθήκη κωδικού QR στα πιστοποιητικά FSSC 22000 για βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα.

Η TÜV AUSTRIA HELLAS ενημερώνει πως η έκδοση 6 του FSSC22000 θα έχει ένα μεταβατικό παράθυρο 12 μηνών, για να επιτρέψει στους οργανισμούς να προετοιμαστούν για τη νέα έκδοση και στους Φορείς Πιστοποίησης την απόκτηση διαπίστευσης. Οι επιθεωρήσεις στην έκδοση 6 θα ξεκινήσουν από την 1η Απριλίου 2024, και όλοι οι οργανισμοί πρέπει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο αναβάθμισης της νέας έκδοσης έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Για περισσότερες πληροφoρίες ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο