Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Listeria monocytogenes: Κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την αξιολόγηση μικροβιολογικού κινδύνου στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαListeria monocytogenes: Κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την αξιολόγηση μικροβιολογικού κινδύνου στα τρόφιμα
spot_img

 Μοντέλα εκτίμησης κινδύνου.

Σε απάντηση στο αίτημα του Codex για επιστημονικές συμβουλές, ο FAO και ο ΠΟΥ έχουν αναλάβει την αξιολόγηση κινδύνου για το L. monocytogenes σε διάφορα τρόφιμα από το 1999. Η αξιολόγηση κινδύνου του FAO/WHO του 2004 για το L. monocytogenes, παρείχε επιστημονική εικόνα για τον χαρακτηρισμό κινδύνου του L. monocytogenesεπιμόλυνση στα τρόφιμα και τη σοβαρότητα της λιστερίωσης για τους ευαίσθητους πληθυσμούς. Αυτά τα έγγραφα αξιολόγησης κινδύνου κάλυπταν μια διατομή τροφίμων RTE (παστεριωμένο γάλα, παγωτό, ψάρια κρύου καπνίσματος και ζυμωμένα κρέατα) που συνδέονται με την επεμβατική λιστερίωση. 

Από τη δημοσίευση αυτών των εγγράφων, εξακολουθούν να εμφανίζονται κρούσματα λιστερίωσης σε όλο τον κόσμο που σχετίζονται με τρόφιμα που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, αλλά και με πολλά οχήματα τροφίμων που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων και ελάχιστα επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών. Το 2020, πραγματοποιήθηκε μια εικονική συνάντηση της Κοινής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου (JEMRA) του L. monocytogenes στο RTE Food: Attribution, Characterization and Monitoring για να αναθεωρηθούν πρόσφατα δεδομένα για το L. monocytogenesκαι να καθορίσουν την ανάγκη τροποποίησης, ενημέρωσης ή ανάπτυξης νέων μοντέλων και εργαλείων αξιολόγησης κινδύνου για αυτό το παθογόνο. 

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε να επεκταθούν οι μελλοντικές αξιολογήσεις κινδύνου σε διάφορες υποομάδες βασικών εμπορευμάτων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης κινδύνου από το χωράφι στο πιάτο. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε επίσης ότι οι μελλοντικές αξιολογήσεις κινδύνου θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ομάδες ευπαθών πληθυσμών με βάση τους φυσιολογικούς κινδύνους και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Συμπερασματικά, η ομάδα εμπειρογνωμόνων εντόπισε αρκετά κρίσιμα κενά στο τρέχον μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου FAO/WHO και συμφώνησε συλλογικά ότι η ενημέρωση του μοντέλου θα ήταν πολύτιμη για την ενημέρωση των στρατηγικών ανάλυσης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC).

Η περίληψη της συνάντησης εμπειρογνωμόνων του 2020 αναφέρθηκε στην 52η σύνοδο της Επιτροπής Κώδικα για την Υγιεινή Τροφίμων (CCFH52) τον Μάρτιο του 2022 και η πρόταση να αναλάβει η JEMRA μια πλήρη αξιολόγηση κινδύνου από το αγρόκτημα στο τραπέζι για το L. monocytogenes στα τρόφιμα ήταν υποστηρίζεται από τα μέλη του CCFH52 4,5 . Με βάση το αίτημα του CCFH52, ο FAO και ο ΠΟΥ φιλοξένησαν μια συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο του 2022 και εκπόνησαν επίσημα μοντέλα για την αξιολόγηση κινδύνου για τη Listeria monocytogenes για τα φυλλώδη λαχανικά, το πεπόνι, τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια.

Αντικείμενο και στόχοι της συνάντησης

Σκοπός της συνάντησης είναι η δοκιμή και η αναθεώρηση της πλήρους αξιολόγησης κινδύνου για τη Listeria monocytogenes στα τρόφιμα.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα είδη τροφίμων:

  • Φυλλώδη λαχανικά
  • πεπόνι πεπόνι
  • Κατεψυγμένα λαχανικά (για παράδειγμα αρακάς, καλαμπόκι)
  • Θαλασσινά RTE που επιτρέπουν την ανάπτυξη του L. monocytogenes , για παράδειγμα, gravad (μαριναρισμένο με αλάτι) και καπνιστό σολομό.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, αυτή η συνάντηση εμπειρογνωμόνων θα ενημερώσει μια πιθανή μελλοντική αναθεώρηση των Κατευθυντήριων γραμμών για την Εφαρμογή των Γενικών Αρχών Υγιεινής Τροφίμων στον Έλεγχο της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα (CXG 61-2007). 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα