Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Χημείου της Κύπρου και του ΕΦΕΤ

ΑρχικήPicksNews LineΠρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Χημείου της Κύπρου και του ΕΦΕΤ
spot_img

Συνεργασία σε θέματα χημικής – μικροβιολογικής ασφάλειας των τροφίμων και αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών – βιολογικών κινδύνων.

Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Καθηγητής Αντώνιος Ζαμπέλας και η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Ρεββέκα Κοκκινόφτα υπέγραψαν νέο Πρωτόκολλο ανανεώνοντας τη συνεργασία τους σε θέματα χημικής – μικροβιολογικής ασφάλειας των τροφίμων και αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών – βιολογικών κινδύνων στη Λάρνακα την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια ημέρα της Ασφάλειας Τροφίμων.

Η ανανέωση του πρωτοκόλλου απορρέει από την πετυχημένη επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών στη βάση του κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και τη συμμετοχή τους στα δίκτυα των Εστιακών Σημείων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της EFSA.

Η ενδυνάμωση της δικτύωσης και της επιστημονικής έρευνας για τη διαμόρφωση πολιτικών στη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων, η ενίσχυση της κοινής συνεργασίας σε θέματα αξιολόγησης και επικοινωνίας της επικινδυνότητας στα τρόφιμα αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς στόχους ανανέωσης του πρωτοκόλλου για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων
των καταναλωτών.

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου και την εμπειρία της τριετούς συνεργασίας, αναμένεται να επιτευχθεί περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης τεχνογνωσίας στους τομείς της αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών και βιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα καθώς επίσης και να ενισχυθεί η προβολή του έργου των δύο οργανισμών.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Ρεββέκα Κοκκινόφτα, καλωσορίζοντας με ιδιαίτερη χαρά τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ στην Κύπρο, τόνισε με έμφαση: «Η σημερινή μέρα, που συμπίπτει και με την Παγκόσμια Μέρα για την Ασφάλεια Τροφίμων με
σύνθημα «Τα Πρότυπα Τροφίμων Σώζουν Ζωές», σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της δικτύωσης και της επιστημονικής έρευνας, για τη διαμόρφωση πολιτικών διατροφής και ασφάλειας τροφίμων καθώς επίσης και της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών των δύο χωρών από φαινόμενα απάτης στη διατροφική αλυσίδα».

Ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., Καθηγητής Αντώνιος Ζαμπέλας, δήλωσε τα εξής : ” Οι προκλήσεις που θέτει η νέα εποχή των υγειονομικών και επισιτιστικών κρίσεων απαιτεί συνεργασίες και συμπράξεις υπό την ομπρέλα της «Ενιαίας Υγείας», σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται από την κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις
μας στην επίτευξη των κοινών μας στόχων, είναι δε σημειολογικά άξιο μνείας ότι συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο