Επιστημονική φαντασία για την Ελλάδα ότι ισχύει σε άλλες χώρες.
Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην έγκριτη “Κ”(https://www.kathimerini.gr/society/562880005/aei-exi-chronia-sta-tetraeti-programmata-spoydon/)
Το άρθρο μιλάει και για την “αθέατη” πλευρά του …φεγγαριού που λέγεται ΑΕΙ στην Ελλάδα. Έχοντας υπηρετήσει το ΕΚΠΑ για 12 και κάτι χρόνια, θα ήθελα εδώ να προσθέσω πως τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα παρέχουν γνώσεις υψηλού επιπέδου, τουλάχιστον σε προπτυχιακό επίπεδο.
Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα. Αν δούμε τα βιογραφικά Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον κόσμο, η συντριπτική τους πλειοψηφία (αν όχι όλοι) έχουν σπουδάσει για το πτυχίο τους. Εκεί όμως που πάσχουμε ως χώρα είναι η χρηματοδότηση της έρευνας.
Εδώ, στην Ιρλανδία, για παράδειγμα έχουμε τον οργανισμό Enterprise Ireland (ΕΙ) (https://www.enterprise-ireland.com/en/) που χρηματοδοτεί εφαρμοσμένη έρευνα. Έχει ένα πρόγραμμα (Innovation Partnership) όπου σε συνεργασία με μια βιομηχανία, το ΕΙ χρηματοδοτεί το 75% σε μετρητά, η εταιρεία πρέπει να δώσει 20% σε μετρητά και 5% σε είδος. Επιστημονική φαντασία για την Ελλάδα.
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet