Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσιπούρα: Νέα μελέτη για τη μικροχλωρίδα στις συνθήκες συσκευασίας

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΤσιπούρα: Νέα μελέτη για τη μικροχλωρίδα στις συνθήκες συσκευασίας
spot_img

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης της συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP) στο βακτηριακό μικροβίωμα στο δέρμα, τα βράγχια και τα έντερα των ψαριών.

- Advertisement -

Η ολόκληρη τσιπούρα gilthead συσκευάστηκε αερόβια ή κάτω από τροποποιημένες ατμόσφαιρες (60% CO2, 30% Ν2, 10% O2) και αποθηκεύτηκαν ισοθερμικά στους 0°C.

Εφαρμόστηκε ανάλυση αλληλουχίας επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing – NGS) για τον χαρακτηρισμό του μικροβιώματος των ψαριών στο δέρμα των ψαριών, τα βράγχια και τα έντερα αρχικά (δηλαδή στο χρόνο συσκευασία, 1 ημέρα μετά τη συγκομιδή) και μετά από 10 ημέρες ισοθερμικής αποθήκευσης στους 0°C.

Τα αποτελέσματα της NGS έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον πλούτο και την ποικιλομορφία των οικογενειών στους ιστούς των ψαριών που αναλύθηκαν, μεταξύ αερόβιας και συσκευασίας MAP κατά την αποθήκευση στους 0 °C.

Τα πιο επίμονα βακτήρια ήταν τα Proteobacteria και για τους δύο τύπους συσκευασίας. Για τη μικροχλωρίδα του δέρματος των ψαριών, οι αρχικά επικρατούσες οικογένειες ήταν Comamonadaceae, Enterobacteriaceae και Moraxellaceae ενώ στα έντερα τα Comamonadaceae, Anaplasmataceae, Bacillaceae και Enterobacteriaceae ήταν τα κυρίαρχα βακτήρια.

Στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης, η μικροβιακή χλωρίδα των ψαριών κυριαρχήθηκε από ψυχροτρόφες και ψυχρόφιλες οικογένειες (Pseudoalteromonadaceae, Psychromonadaceae και Shewanellaceae), ενώ οικογένειες όπως η Comamonadaceae ήταν επίμονες υπό συνθήκες MAP.

Στις 8 ημέρες αποθήκευσης των ιχθύων στους 0°C, τα δείγματα της MAP παρουσίασαν υψηλότερες αισθητηριακές βαθμολογίες από τα αντίστοιχα αποθηκευμένα σε αερόβιες συνθήκες ψάρια, υποδεικνύοντας καλύτερη διατήρηση της φρεσκάδας των ψαριών και των χαρακτηριστικών ποιότητας αυτών στο πλαίσιο του MAP.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η MAP τροποποίησε σημαντικά τη μικροβιολογική κατάσταση και επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ψαριών. Η NGS ήταν ένα ισχυρό εργαλείο, που παρείχε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση σε σύγκριση με μια ανάλυση βασισμένη στην καλλιέργεια.

Για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μελέτη, μπορεί να επισκεφθεί τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468550X21001179

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα