Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Τι λέει το 62% των Ευρωπαίων διαιτολόγων για την κατανάλωση καφέ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈρευνα: Τι λέει το 62% των Ευρωπαίων διαιτολόγων για την κατανάλωση καφέ
spot_img

Νέα έρευνα σε διαιτολόγους από 26 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καθημερινά, 2 δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Και με την πρόσφατη αύξηση του πληθυσμού στα 8 δισεκατομμύρια, αυτή η τάση αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο. Οπότε δεν είναι τυχαίο που η επιστήμη έχει αφιερώσει πολλές και διαφορετικές μελέτες στη διερεύνηση των οφελών και τον επιδράσεων του καφέ στην υγεία.

- Advertisement -

 Μια νέα έκθεση  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Διαιτολόγων (EFAD), που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC), αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των Ευρωπαίων διαιτολόγων πιστεύουν ότι το να πίνει κανείς καφέ με μέτρο έχει σαφή οφέλη για την υγεία Παράλληλα, το 86% συμφωνεί ότι η τακτική μέτρια πρόσληψη καφέ εντείνει την εγρήγορση και το 69% πιστεύει ότι η τακτική, μέτρια πρόσληψη σχετίζεται με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 585 διαιτολόγους από 26 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες τους. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα. Τα ευρήματα παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με την τρέχουσα ευαισθητοποίηση και τη στάση απέναντι στην κατανάλωση καφέ από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα βασικά στοιχεία από την έρευνα των Ευρωπαίων διαιτολόγων περιλαμβάνουν:

  • Η πλειοψηφία των διαιτολόγων (62%) πιστεύει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει ορισμένα σαφή οφέλη για την υγεία, αλλά οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και υγείας δεν είναι ευρέως γνωστές στο ευρύ κοινό.
  • Ο καφές παραμένει ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλη την Ευρώπη, με το 43% να αναφέρει ότι ο μέσος ασθενής καταναλώνει έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα και 3-5 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Το 62% των διαιτολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισε μια θετική συσχέτιση με πτυχές της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εγρήγορσης (86%), της διάθεσης (61%), της συνολικής αθλητικής απόδοσης (69%) και συμφώνησαν ότι ο καφές μπορεί να είναι ωφέλιμος πριν άσκηση (51%). 
  • Οι συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των βασικών μη μεταδοτικών ασθενειών δεν είναι τόσο γνωστές, καθώς μόνο το 36% συσχετίζει θετικά τη μέτρια κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), το 30% με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και το 42% με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το βάρος των επιστημονικών στοιχείων που υποδηλώνουν πιθανές ευεργετικές επιδράσεις και στις τρεις περιπτώσεις ασθενειών.
  • Αυτοί που είχαν γαστρεντερικά προβλήματα ήταν πιο πιθανό να προσέχουν την κατανάλωση καφέ τους (54%). Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα σε σχέση με τις γαστρεντερικές διαταραχές δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και ορισμένων γαστρικών ενοχλήσεων.

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση πατήστε εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα