Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για πρώτη φορά αποδεικνύεται η ευφυία της μέλισσας – Εκπαίδευση μέσω κοινωνικής παρατήρησης

ΑρχικήΕπιστήμηΓια πρώτη φορά αποδεικνύεται η ευφυία της μέλισσας - Εκπαίδευση μέσω κοινωνικής παρατήρησης
spot_img

Νέα έρευνα καταπίπτει το μύθο πως μόνο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν κοινωνικά.

   Τη δυνατότητα να κατακτήσουν συνθέτες εργασίες μέσω κοινωνικής παρατήρησης, έδειξε μια νέα μελέτη για τις άγριες μέλισσες (βομβίνοι), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. H νέα έρευνα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως αυτοί οι επεικονιαστές, διαθέτουν ένα επίπεδο γνωστικής πολυπλοκότητας και ικανότητα να μάθουν σύνθετες εργασίες πολλαπλών βημάτων μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα, παρά μόνο στους ανθρώπους.

   Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Άλις Μπρίτζες και τον καθηγητή Λαρς Τσίτκα, σχεδίασε ένα κουτί παζλ δύο βημάτων που απαιτούσε από τις μέλισσες να εκτελούν δύο διαφορετικές ενέργειες στη σειρά για να έχουν πρόσβαση σε μια γλυκιά ανταμοιβή στο τέλος. Η εκπαίδευση των μελισσών για να το κάνουν αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, και οι μέλισσες έπρεπε να βοηθηθούν με την προσθήκη μιας επιπλέον ανταμοιβής στην πορεία. Αυτή η προσωρινή ανταμοιβή τελικά αφαιρέθηκε και οι μέλισσες έπρεπε στη συνέχεια να ανοίξουν ολόκληρο το κουτί πριν πάρουν τη λιχουδιά τους. Παραδόξως, ενώ ορισμένες μέλισσες πάλευαν να λύσουν το παζλ όταν ξεκινούσαν από το μηδέν, εκείνες που επιτρεπόταν να παρατηρήσουν μια εκπαιδευμένη μέλισσα «επίδειξης» έμαθαν εύκολα ολόκληρη τη σειρά, ακόμα και το πρώτο βήμα, ενώ έπαιρναν μόνο μια ανταμοιβή στο τέλος.

    Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι οι βομβίνοι διαθέτουν ένα επίπεδο κοινωνικής μάθησης που προηγουμένως θεωρούνταν αποκλειστικό για τους ανθρώπους. Μπορούν να μοιράζονται και να αποκτούν συμπεριφορές που είναι πέρα από τις ατομικές τους γνωστικές ικανότητες: μια ικανότητα που πιστεύεται ότι υποστηρίζει την επεκτατική, πολύπλοκη φύση του ανθρώπινου πολιτισμού και μια ικανότητα που προηγουμένως θεωρούνταν αποκλειστική για εμάς.

   Πέρα από την ατομική μάθηση, αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της νοημοσύνης των ζώων και την εξέλιξη της κοινωνικής μάθησης. Αμφισβητεί μακροχρόνιες υποθέσεις και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση των γνωστικών θαυμάτων που κρύβονται στον κόσμο των εντόμων, υπονοώντας ακόμη και τη συναρπαστική δυνατότητα αθροιστικής κουλτούρας ανάμεσα σε φαινομενικά απλά πλάσματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο