Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
28 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο λόγος που πρέπει να τρώτε τα μικρά ψάρια μαζί με τα κόκκαλα – Ευρήματα επιστημονικής έρευνας σε 80.000 καταναλωτές

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ λόγος που πρέπει να τρώτε τα μικρά ψάρια μαζί με τα κόκκαλα - Ευρήματα επιστημονικής έρευνας σε 80.000 καταναλωτές
spot_img

Επιστημονική μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών ψαριών και της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Μια νέα μελέτη βρήκε στοιχεία που συνδέουν την πρόσληψη μικρών ψαριών, που καταναλώνονται ολόκληρα, με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και από καρκίνο. Αν και τα μικρά ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης και της θνησιμότητας τους παραμένει ασαφής. Αυτή η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη για την παράταση της ζωής από τη συνήθη κατανάλωση μικρών ψαριών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition. 

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, όπως μικρές αποξηραμένες σαρδέλες. Είναι σημαντικό ότι είναι κοινή πρακτική η κατανάλωση ολόκληρων των μικρών ψαριών, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.  

«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Kasahara. «Με ενδιέφερε αυτό το θέμα γιατί είχα τη συνήθεια να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία. Τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτά». 

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια. Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα, 1-2 φορές την εβδομάδα ή 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,68, 0,72 και 0,69 φορές μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 0,72, 0,71 και 0,64 φορές, από καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε μικρά ψάρια. 

Οι ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που τρώνε μικρά ψάρια συχνά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών.  

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός. Οι λόγοι για την έλλειψη σημασίας στους άνδρες παραμένουν ασαφείς, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο περιορισμένος αριθμός ανδρών ή άλλοι παράγοντες που δεν μετρήθηκαν στη μελέτη, όπως το μέγεθος της μερίδας των μικρών ψαριών, μπορεί επίσης να έχει σημασία.

Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα σε άλλους πληθυσμούς και μια βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται, ο Δρ Kasahara είναι ενθουσιώδης με τα αποτελέσματα. «Ενώ τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», είπε. 

Στην πραγματικότητα, προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει τα προσιτά μικρά ψάρια ως δυνητικά σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από σοβαρή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία των διατροφικών πρακτικών που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ψαριών. Όπως εξήγησε ο Δρ Kasahara, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφίμων με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων». 

 «Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών συνήθως περιορίζεται σε πολλές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Tamura. «Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι η πρόσληψη μικρών ψαριών οπουδήποτε μπορεί να αποκαλυφθεί ως τρόπος παράτασης του προσδόκιμου ζωής. Απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για να αποσαφηνιστεί ο πιθανός ρόλος της πρόσληψης μικρών ψαριών στον κίνδυνο θνησιμότητας». 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο