Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράδειγμα κυκλικής οικονομίας: Επαναχρησιμοποιώντας τις κάψουλες καφέ σε μηχανήματα και αισθητήρες

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΠαράδειγμα κυκλικής οικονομίας: Επαναχρησιμοποιώντας τις κάψουλες καφέ σε μηχανήματα και αισθητήρες
spot_img

Ερευνητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας και της Βραζιλίας ανακάλυψαν μια μέθοδο χρήσης νήματος από τις κάψουλες καφέ ως πρώτη ύλη για άλλα μηχανήματα.

Ένα παράδειγμα κυκλική οικονομίας μοιράστηκαν Βρετανοί και Βραζιλιάνοι ερευνητές με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, χάρη στην οποία αποκάλυψαν ότι οι κάψουλες καφέ μπορούν να ανακυκλωθούν για την παραγωγή νημάτων για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής καφέ, οι φορητές ηλεκτρικές μηχανές εσπρέσο έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς. Αλλά τι γίνεται με τις χρησιμοποιημένες κάψουλες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πετάνε τους χρησιμοποιημένους κόκκους μετά την παρασκευή καφέ και τις κάψουλες, ειδικά αν είναι φτιαγμένες από πλαστικό. Σύμφωνα με στοιχεία του Κρατικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ερευνών του Σάο Πάολο (IPT) – το οποίο συμμετείχε στην έρευνα- ένα φλιτζάνι καφέ από κάψουλα μπορεί να είναι έως και 14 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου.

Ο αντίκτυπος του καφέ στην κλιματική αλλαγή έχει στο παρελθόν υποστηριχθεί και από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στον Καναδά, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η παραγωγή του καφέ είναι υπεύθυνη για μια μεγάλη πλειοψηφία αερίων του θερμοκηπίου, με τις διαδικασίες, όπως η άρδευση και η χρήση λιπασμάτων που εκπέμπουν οξείδιο του αζώτου να είναι οι πιο επιζήμιες για το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου πρέπει να καταφύγουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες κυκλικές λύσεις σε όλους τους τομείς γύρω από την παραγωγή καφέ.

Οι επιστήμονες παρήγαγαν νέα αγώγιμα και μη αγώγιμα νήματα από απόβλητα πολυγαλακτικού οξέος (PLA) από χρησιμοποιημένες κάψουλες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων σε αγώγιμα εξαρτήματα για μηχανήματα και αισθητήρες, δήλωσε ο Bruno Campos Janegitz, ένας συν-συγγραφέας της μελέτης στο Agência FAPESP, σύμφωνα με το New Food Magazine.

Για να αναπτύξουν χρήσεις για αυτά τα απόβλητα, οι ερευνητές παρήγαγαν ηλεκτροχημικά κύτταρα με μη αγώγιμα νήματα PLA και ηλεκτροχημικούς αισθητήρες με αγώγιμα νημάτια που παρασκευάστηκαν προσθέτοντας αιθάλη στο PLA, αναφέρεται ξανά στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν την παραγωγή του νήματος σχετικά απλή, αφού περιλαμβάνει τη λήψη μη αγώγιμου υλικού μέσω της πλύσης και του στεγνώματος των κάψουλων PLA, ακολουθούμενο από θερμή εξώθηση. Για να αποκτήσουν το αγώγιμο υλικό, προσθέτουν αιθάλη πριν από τη θέρμανση και την εξώθηση και έπειτα το εξωθημένο υλικό ψύχεται και περιτυλίσσεται για να παραχθεί το νήμα.

Οι δοκιμές για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος (USFCar), το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Campinas (UNICAMP) και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MMU).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο