Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Εκτυπωμένα” τρόφιμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επανάσταση στη μαγειρική

ΑρχικήFuture Food Today"Εκτυπωμένα" τρόφιμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επανάσταση στη μαγειρική
spot_img

Η τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων είναι μια σημαντική καινοτομία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη μαγειρική.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αξιοσημείωτη άνοδος στις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη περίοδο 5-10 ετών. Εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης, της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης νερού και του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων που αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διασφάλιση της προσφοράς τροφίμων για έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

- Advertisement -

Η τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων είναι μια σημαντική καινοτομία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη μαγειρική αγορά. Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία πολύπλοκων και αισθητικών πιάτων που ξεπερνούν τους περιορισμούς των παραδοσιακών μεθόδων μαγειρέματος. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορεί να γίνουν η μελλοντική τεχνολογία, επιτρέποντάς μας να “εκτυπώνουμε και να φάμε”.

Η αυστριακή εταιρεία Revo Foods άνοιξε τη «μεγαλύτερη» βιομηχανική εγκατάσταση στον κόσμο για τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων, γνωστή ως Taste Factory. Με δυνατότητα παραγωγής έως και 60 τόνων τροφίμων κάθε μήνα, η Revo Foods δηλώνει ότι το νέο εργοστάσιο είναι το πρώτο στον κόσμο που εφαρμόζει τρισδιάστατη εκτύπωση σε αυτήν την κλίμακα. Επίσης από το 2023 πωλείται σε σουπερμάρκετ της Δανίας το “THE FILET – Inspired by Salmon”, τρισδιάστατος εκτυπωμένος Vegan σολομός.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η δυνατότητα εξατομίκευσης των τροφίμων σύμφωνα με τις ατομικές απαιτήσεις και προτιμήσεις του καταναλωτή, επιτρέποντας την παραγωγή γευμάτων με ακριβώς προσαρμοσμένες διατροφικές ιδιότητες. Αυτή η δυνατότητα ωφελεί σημαντικά τους ανθρώπους που περιορίζουν ή εξαλείφουν ορισμένα συστατικά από τη διατροφή τους. Η τεχνική είναι επίσης οικονομική και αποδοτική, εύκολη στη μεταφορά, περιέχει νέα συστατικά και έχει εκτεταμένη διάρκεια ζωής. 

Το 2006, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Fab@Home 1 αναπτύχθηκε ως εκτυπωτής ανοιχτού κώδικα που μπορεί να δημιουργήσει καλούπια χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά εκτύπωσης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή σοκολάτας, Nutella και σχημάτων γλάσου. Από τότε, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο TNO, στο Stratasys και αλλού έχουν αναπτύξει τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιώντας άλλα υλικά τροφίμων.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην παραγωγή τροφίμων προσφέρει την ευκαιρία δημιουργίας εξατομικευμένων προϊόντων για τους καταναλωτές, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων διαθεσιμότητας τροφίμων, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να επιτρέψουν στα προϊόντα να λάβουν μια ποικιλία πολύπλοκων σχημάτων.

Η διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων μπορεί να αναλυθεί σε διαφορετικά βήματα. Το επιθυμητό αντικείμενο δημιουργείται αρχικά ψηφιακά χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη σάρωση ή σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή. Οι πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των πηκτωμάτων, της πάστας ή της σκόνης, επιλέγονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατές με τις απαιτούμενες συνθήκες εκτύπωσης. Στη συνέχεια, ο εκτυπωτής αντλεί το προετοιμασμένο υλικό σε σύριγγες ή φυσίγγια. Δημιουργείται μια σειρά από στρώματα τροφής. Μόλις τυπωθεί το φαγητό, μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία για να βελτιωθεί η υφή, το σχήμα ή η γεύση του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θέρμανση, ψύξη ή ξήρανση.

Η διαθέσιμη έρευνα για την τρισδιάστατη εκτύπωση στον τομέα των τροφίμων περιελάμβανε τα ακόλουθα θέματα: ρεολογικός χαρακτηρισμός και ανάλυση εκτυπωσιμότητας, η επίδραση των υδροκολλοειδών στις διαδικασίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, η τροποποίηση της υφής στα τρόφιμα μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η ανάπτυξη βρώσιμων μελανιών τρισδιάστατης εκτύπωσης για ασθενείς με δυσφαγία.

Τα άρθρα ανασκόπησης έχουν επικεντρωθεί στην πρόοδο της έρευνας στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης σε λειτουργικά τρόφιμα, στην εκτύπωση των μελλοντικών τροφίμων, στις τάσεις και στους ρόλους στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητας στη βιομηχανία τροφίμων, και στα υλικά τρισδιάστατης εκτύπωσης, και μεθόδους. Ωστόσο, περιορισμένη έρευνα στη βιβλιογραφία έχει εξετάσει τα χαρακτηριστικά των μελανιών τροφίμων και την επίδρασή τους σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, ανέλυσε τη σύνθεση των μελανιών τροφίμων και τις παραμέτρους εκτύπωσης που επηρεάζουν την ποιότητα, την ακρίβεια και τη σταθερότητα των εκτυπωμένων προϊόντων. Η εστίαση είναι στην επίδραση της σύνθεσης του μελανιού στις ρεολογικές του ιδιότητες, τη σταθερότητα της υφής και την πιστότητα εκτύπωσης. Η επιλογή των κατάλληλων παραμέτρων εκτύπωσης, όπως η θερμοκρασία της διαδικασίας και η ταχύτητα εκτύπωσης, και η χρήση της κατάλληλης διαμέτρου και ύψους ακροφυσίου επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του τελικού εκτυπωμένου 3D προϊόντος. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαφορετικά συστατικά του υλικού και οι παράμετροι της διαδικασίας επηρεάζουν τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των σύγχρονων τεχνολογιών και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων λύσεων. Το άρθρο παρουσιάζει επίσης αρκετές δημιουργικές εφαρμογές για μελάνια τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα