Οι επιπλοκές της θανατηφόρας δηλητηρίασης που έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών.
Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις, η κατάποση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο. Ένα από τα συστατικά των σκευασμάτων αδυνατίσματος μπορεί να είναι η καφεΐνη, καθώς μία και μόνο υπερβολική δόση καφεΐνης από μόνη της, σκόπιμα ή μη, μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος σκόπιμης ή μη λήψης θανατηφόρων επιπέδων καφεΐνης έχει αυξηθεί λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς της. Ενεργειακά ποτά με καφεΐνη, ή προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, βρίσκονται εύκολα σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει αλλά δεν κοινοποιείται. Για παράδειγμα, σε μια λίστα με τα φάρμακα που εντοπίστηκαν στο αίμα σε περίπου 25.000 ιατροδικαστικές νεκροψίες στη Σουηδία που αντιπροσωπεύουν όλες τις αιτίες θανάτου, η καφεΐνη ήταν στη δέκατη ένατη θέση. Η θανατηφόρα συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι μεταξύ 33 και 567 μg/mL. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι επίπεδα άνω των 80 μg/mL μπορούν να συσχετιστούν με θανάτους που σχετίζονται με την καφεΐνη.
Πολωνοί ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό forensic Sciences το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο μίας 22χρονης που βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της και δίπλα της συμπλήρωμα καθαρής καφεΐνης. Συνήθως, τα ευρήματα της νεκροψίας στους θανάτους που σχετίζονται με την καφεΐνη είναι μη ειδικά και η οξεία τοξικότητα αποδίδεται κυρίως σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα, ιδιαίτερα σε καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες επιδράσεις της καφεΐνης δεν περιορίζονται σε καρδιακές διαταραχές καθώς διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις σε πολλά ζωτικά όργανα όπως στο ήπαρ, τον οισοφάγο, τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το στομάχι. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν την παρουσία θανατηφόρων επιπέδων καφεΐνης στο αίμα (92,0 ug/mL).
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν και η θανατηφόρα δηλητηρίαση από καφεΐνη έχει αναφερθεί στην ιατρο-νομική βιβλιογραφία, οι μηχανισμοί και τα αίτια θανάτου έχουν συνδεθεί κυρίως με επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η περιγραφόμενη περίπτωση όμως αφορά σπάνιες επιπλοκές εντός της πεπτικής οδού με διάτρηση του οισοφάγου, βλάβη στη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου και επιδείνωση του αριστερού βρεγματικού υπεζωκότα και του αριστερού πνεύμονα.
Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Szeremeta M, Sackiewicz A, Drobuliak P, Reszeć-Giełażyn J, Niemcunowicz-Janica A. Σπάνιες επιπλοκές της θανατηφόρας δηλητηρίασης από καφεΐνη. Εγκληματολογικές Επιστήμες . 2022; 2(1):144-154. https://doi.org/10.3390/forensicsci2010011