Τέσσερις απλές συμβουλές για να έχετε “το κεφάλι σας ήσυχο”
Από την επιλογή του ξύλου κοπής μέχρι το πλύσιμο των χεριών σας, υπάρχουν πολλές απλές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποθηκεύσετε και να προετοιμάσετε τα προϊόντα σας στο σπίτι σε καλές συνθήκες. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να… έχετε “το κεφάλι σας ήσυχο”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €3.000 σε μεγάλο κρεοπωλείο από την Περιφέρεια Αττικής, για παραπλάνηση των πελατών
Πότε πρέπει να καθαρίζετε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας;
Ψύκτες, ψυγείο, καταψύκτη… Είναι απαραίτητο να διατηρούνται σωστά αυτοί οι χώροι για να αποτρέπεται η εξάπλωση βακτηρίων μεταξύ των τροφίμων.
- Συνιστάται να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το ψυγείο σας κάθε μήνα.
- Η απόψυξη, ο καθαρισμός και η απολύμανση του καταψύκτη πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.
Σε τι θερμοκρασία πρέπει να διατηρούνται;
Η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να είναι κάτω από 4°C. Για τον καταψύκτη, η προτεινόμενη θερμοκρασία είναι -18°C. Συμβουλή: για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ηλεκτρικό σφάλμα στον καταψύκτη (και επομένως προκλήθηκε απόψυξη), τοποθετήστε ένα μπουκάλι μισογεμάτο με νερό. Μόλις κρυώσει, γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα. Εάν πέσει ο πάγος, σημαίνει ότι έχει συμβεί απόψυξη.
Τι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνετε όταν μαγειρεύετε;
- Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν προετοιμάσετε και καταναλώσετε φαγητό.
- Κρατήστε τα ζώα μακριά από την κουζίνα.
Από ποιο υλικό πρέπει να επιλέξετε το ξύλο κοπής σας;
Ξύλινες ή πολυαιθυλενικές σανίδες κοπής; Το σημαντικότερο είναι να φροντίζετε να τα καθαρίζετε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση.
Για να αποφευχθεί η μεταφορά μολυσματικών ουσιών μεταξύ των τροφίμων, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε την ίδια σανίδα για όλα τα προϊόντα. Το ένα θα πρέπει να προορίζεται για ωμό κρέας και ψάρι, ενώ το άλλο θα χρησιμοποιείται για μαγειρευτά φαγητά και καθαρά λαχανικά. Πρέπει επίσης να φροντίζετε να καθαρίζετε τις επιφάνειες εργασίας στις οποίες ετοιμάζετε φαγητό μετά από κάθε χρήση.