Η εταιρεία παραπέμπεται στη δικαιοσύνη επειδή απέκρυψε ότι τα ψάρια ήταν μολυσμένα με λιστέρια και δεν τα ανακάλεσε από την αγορά
Η εταιρεία θαλασσινών Polar Salmon Hjerting Laks με έδρα τη Δανία έχει συνδεθεί με τέσσερις θανάτους μετά από κρούσματα λιστερίας μεταξύ 2018 και 2024, σύμφωνα με το ίδρυμα δημόσιας υγείας της Δανίας, Statens Serum Institut (SSI). Όλα τα μολυσμένα άτομα έχουν νοσηλευτεί και τέσσερα από τα μολυσμένα άτομα έχουν πεθάνει εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της λιστέριας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Οι Αρχές μετά από πρόσφατη επιθεώρηση με αναφορά παρέπεμψαν την εταιρεία στη δικαιοσύνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νηστίσιμα προϊόντα: Προειδοποίηση του ΣΕΕ στους Έλληνες παραγωγούς – Κίνδυνος παραπλάνησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψεύτικος καφές στα ράφια των σουπερμάρκετ – Οι στρατηγικές marketing που παραπλανούν τους καταναλωτές
“Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων εκτιμά ότι η εταιρεία έχει διαθέσει στην αγορά επικίνδυνα τρόφιμα επειδή δεν κατάφερε να ενεργήσει με βάση τα θετικά αποτελέσματα της Listeria. Η εταιρεία είχε πρόσβαση και γνώση των πιστοποιητικών ανάλυσης με ανιχνευμένη λιστέρια, αλλά απέτυχε να ενεργήσει με την απόσυρση/ανάκληση και δεν έχει ενημερώσει τη ΔαΑνάκληση συσκευασμένου καφέ λόγω λανθασμένης επισήμανσης – Ποιοι κινδυνεύουννική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων” αναφέρει η καταγγελία των Αρχών.
Μια έκθεση ελέγχου με ημερομηνία Ιανουαρίου 2025 αποκαλύπτει ότι η εταιρεία είχε όλα τα πιστοποιητικά ανάλυσης για τη Listeria από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2024. Αναλύσεις έγιναν και από εξωτερικό εργαστήριο. Όταν όμως οι Αρχές συνέκριναν αυτά τα πιστοποιητικά ανάλυσης με τα πιστοποιητικά για την ίδια περίοδο από το εξωτερικό εργαστήριο ανακάλυψαν ότι εννέα θετικά αποτελέσματα για τη Listeria δεν περιλαμβάνονται στο εργαλείο διαχείρισης ψηφιακής ποιότητας της εταιρείας ή στα παρεχόμενα πιστοποιητικά ανάλυσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων είπε ότι η εταιρεία είχε πρόσβαση και γνώση των πιστοποιητικών ανάλυσης που έδειχναν ανίχνευση Listeria, αλλά δεν απέσυρε τα μολυσμένα προϊόντα και δεν ενημέρωσε την υπηρεσία. Μόνο ένα μέρος μιας παρτίδας μπλοκαρίστηκε στην αποθήκη το 2023 μετά τον εντοπισμό της Listeria. Η εταιρεία ενημέρωσε τις αρχές ότι ορισμένα προϊόντα είχαν καταστραφεί, αλλά δεν είπε ότι αυτό οφείλεται στα θετικά ευρήματα της Listeria.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή μικροβιακή μόλυνση σε σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Σε γραπτή δήλωση στο JydskeVestkysten , ο Henrik Leth, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Polar Seafood Danmark, είπε ότι τα ευρήματα ήταν «σοκαριστικά» και «τρομερά» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα διερευνήσει διεξοδικά.
Τον Απρίλιο του 2024, μια αξιολόγηση κρουσμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποκάλυψε ένα κρούσμα στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία. Το στέλεχος εστίας εντοπίστηκε στο περιβάλλον της μονάδας επεξεργασίας της Δανίας το 2023 και σε προϊόντα από το 2021. Το ECDC είπε ότι αυτό υποδηλώνει την εμμονή της Listeria στο εργοστάσιο και υποδηλώνει ότι το σημείο μόλυνσης δεν είχε εντοπιστεί και ελεγχθεί. Το άλλο ξέσπασμα οφειλόταν στη Listeria monocytogenes ST8 με επτά κρούσματα από το 2018 έως το 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χέννα μαλλιών: Είναι πραγματικά ασφαλής εναλλακτική των χημικών βαφών; – Έρευνα Κρατικού Χημικού Εργαστηρίου
Ο ίδιος τύπος Listeria βρέθηκε σε δείγματα περιβάλλοντος και προϊόντων από την ιχθυοπαραγωγό Polar Salmon Hjerting Laks. Η σύγκριση των απομονώσεων από ασθενείς και τρόφιμα από το WGS έδειξε ότι ήταν πανομοιότυπα. Ασθενείς από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία συνδέθηκαν επίσης με αυτά τα κρούσματα και οι ίδιοι τύποι Listeria βρέθηκαν σε δείγματα προϊόντων που εξήχθησαν από τη δανική εταιρεία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.